Ben je een coach en denk je na over de kwaliteit, het effect of de impact van jouw coaching?

Dan kan begeleiding met coach supervisie interessant voor je zijn. Zoals supervisie van belang is voor opleiding, permanente deskundigheidsontwikkeling en kwaliteitsbewaking voor alle mensgerichte dienstverlening, zo hebben coaches ook supervisie nodig. Als supervisor begeleid ik individuen en groepen, laat svp weten als je specifieke interesse hebt in team supervisie of intervisie.

In het afgelopen jaar schreef ik samen met Louis van Kessel een artikel over ons literatuur-onderzoek naar het specifieke  vakgebied van coach supervisie. In juni publiceerden we dit artikel op Researchgate: “Supervisie voor Coaches, zicht op de internationale ontwikkeling” (Louis van Kessel en Sonja Vlaar, juni 2023). Daarin doen we ook aanbevelingen voor  coaches, supervisoren, coach- opleidingen en de beroepsverenigingen voor coaches en supervisoren. Momenteel werken we aan een een volgende Engelstalige publicatie over coach supervisie.

Hoe kan coach supervisie je helpen om het beste uit je coaching te halen?

 • Als coach ben jij je belangrijkste “tool”. Supervisie kan je helpen om je blinde vlekken te vinden en om deze te verkennen.
 • Supervisie biedt een veilige omgeving voor reflectie en doordenken.
 • Supervisie kan je helpen om meer energie te krijgen van je coach-opdrachten.
 • We kijken naar het bredere systeem van belanghebbenden
 • Er kunnen vragen zijn, bijvoorbeeld over je rol zoals de verschillen zijn tussen coaching en therapie, tussen coaching en training, tussen coaching en advisering of tussen coaching en facilitator. Of over de coachende rol van de leidinggevende. Ik kan je helpen om deze grenzen te verkennen.

Als supervisor begeleid ik (externe en  interne) coaches, professionals in de mensgerichte dienstverlening,  en adviseurs HR,  Learning & Development experts in organisaties en groepen studenten van de opleiding “International Social Work” aan de HAN.

Als geregistreerd supervisor bij LVSC kun je met mijn supervisie ook  studiepunten verdienen voor (her)registratie bij je beroepsvereniging voor coaching en supervisie, zoals LVSC en SKJ.

Wat is coach supervisie?

Coach supervisie is NIET hetzelfde als het coachen van de coach!

Coach supervisie is:

 • een reflecterende praktijk voor leren en ontwikkeling in een veilige omgeving. Samen onderzoeken we jouw coaching binnen een steeds veranderende omgeving van je klant. We leggen de focus op patronen, manieren van denken en de dynamiek van werkrelaties.
 • het formele proces oven professionele supervisie wordt ingezet om je te ondersteunen in je continue ontwikkeling van jou als coach en de effectiviteit van je coach werk door samen te reflecteren, evaluaties te interpreteren, en het delen van onze expertises in de supervisie-sessie . (Als jouw supervisor heb ik geen direct contact met jouw client).
 • experimenteren met alternatieve coaching-benaderingen door gebruik te maken van modellen en technieken voor coach supervisie, intuïtie en verbeeldingskracht om samenwerkingsoplossingen met klanten te ontwikkelen.
 • Het proces waarmee jij als de coach, en met mijn ondersteuning in de rol van coach supervisor, leidt tot een beter begrip van zowel het klant-systeem als van jou zelf als onderdel van het klant-coach-systeem, en transformeert jouw manier van werken.

Coach supervisie komt ten goede aan de coach, de klanten van de coach, en het bredere netwerk van belanghebbenden.

Blogs / artikelen gerelateerd aan coach supervisie:

Supervisie voor coaches, zicht op de internationale ontwikkeling  (Louis van Kessel en Sonja Vlaar, juni 2023)

ChatGPT voor reflectie-rapport  (Sonja Vlaar, Feb 2023)

Zoiets doe je toch niet! uitnodiging voor webinar voor supervisoren (Maart 2020)

Expertise

 •  LVSC gecertificeerd supervisor (2002). (Credential Identifier: ID S11329H sinds 2003 en herregistratie in 2008, 2013, 2018 en volgens planning weer in September 2023). LVSC is lid van de Europese paraplu organisatie ANSE
 • Vanaf 2019 actief in het Global Supervisor’s Network (GSN). De leden van dit netwerk zijn allen gecertificeerde coach supervisoren uit de hele wereld zoals India, Verenigde Staten, Canada, Brazilië, Mexico, Australië, Nieuw Zealand, Zuid Afrika, Kenya, China, Hong Kong, Zuid Korea, Vietnam, Oman, and Turkije, en ook uit Europese landen als Spanje, Polen, Portugal, Frankrijk, Finland, Hongarije, Duitsland, Nederland, België, Ierland, Italië, Zwitserland, en het Verenigd Koninkrijk. Dit netwerk werd opgericht door Eve Turner, die experts en leiders op het gebied van coach supervisie bij elkaar brengt in dit netwerk
 • Sinds 2016 actief op het internationale leerplatform voor professionele coaches: World Business & Executive Coaching (WBECS), sinds 2022 onderdeel van Coaching.com. * Deelname aan webinars voor de continue bijscholing op het gebied van coaching en coach supervisie. * Actief als senior facilitator van Intermediate Mastery (IM) Sessies en Ronde Tafel Gesprekken. * Trainer voor nieuwe facilitators van IM -sessies (mei 2023). * Samen met Linda Saboe sinds 2021 facilitator voor een serie van Ronde Tafelgesprekken over toepassingen uit de neurowetenschap.