Coaching met Sonja Vlaar is gericht op Hoofdzaken die het Hart raken: het optimaliseren van welzijn, veerkracht, leren en ontwikkeling, beslissingen voor leven en loopbaan, stress en prestatieverbetering.

Daarbij gebruik ik van innovatieve concepten en tools uit raamwerken zoals Organisatie- en Relatiesysteem Coaching (ORSC), Conversational Intelligence (C-IQ), Narratieve Coaching en NeuroZone. Daar waar gewenst zetten we ook analyse instrumenten in.

Lees verder voor een beschrijving van deze benaderingen:

ORSC®

De ORSC-benadering gaat verder dan Emotionele Intelligentie (relatie met jezelf) en Sociale Intelligentie (relatie met anderen). Het betreft het domein van de intelligentie van relatiesystemen, waarbij de focus verschuift van het individu naar de relatie met de groep, het team of het systeem. Deze systemische aanpak creëert duurzame en veerkrachtige teams en organisaties. Het raamwerk is ontwikkeld door het Center for Right Relationships, CRRGlobal. Ik ben sinds 2011 ORSC-gecertificeerd en was van 2017 tot 2020 bestuurslid van de Nederlandse ORSC-community (OOPN).

C-IQ®

Conversational Intelligence (C-IQ) is het aangeboren en aan te leren vermogen om verbinding te maken, te navigeren en te groeien – een noodzaak bij het opbouwen van gezondere en veerkrachtigere organisaties en gemeenschappen in tijden van verandering. Het begint met het vergroten van het vertrouwen dat je in gesprekken met anderen creëert – en eindigt met de kwaliteit van de interacties en gesprekken die daaruit voortvloeien. Ik ben in 2017 gecertificeerd in Conversational Intelligence bij het We-Institute.

In 2020 hebben 14 gecertificeerde C-IQ professionals samen een boek geschreven: Changing Conversations for a Changing World. Ik heb bijgedragen aan het boek met twee hoofdstukken, respectievelijk een casestudie over “co-creatie” en een artikel over “inclusie en de werking van het brein”.

Narratieve Coaching®

Narratieven zijn verhalen die een centrale rol spelen in ons mens-zijn. Ze bieden een van de snelste manieren om te begrijpen hoe mensen zichzelf en de wereld om hen heen waarnemen. Narratieve Coaching, ontwikkeld door Dr. David Drake, onderscheidt zich op verschillende manieren. Het stelt mensen in staat om zichzelf in real-time te ontwikkelen en echte resultaten voor de toekomst te behalen, zonder afhankelijk te zijn van strikte doelen. Deze methodologie maakt gebruik van bredere sociale wetenschappen, waaronder niet alleen psychologie maar ook hedendaagse vakgebieden zoals design thinking, en systemische benaderingen voor gedragsverandering. Het is een ervaringsgericht proces dat de dynamiek van persoonlijke verandering weerspiegelt. Sinds 2018 ben ik gecertificeerd als Enhanced Practitioner in de Narratieve Coaching.

NeuroZone®

Een belangrijk doel van de coachingaanpak van Attune is het voorkomen van burn-out, het opbouwen en versterken van veerkracht, en het benutten van het volledige potentieel voor betere prestaties. De NeuroZone®-analyses combineren specifieke en herkenbare neurologische markers met de menselijke competenties die essentieel zijn voor duurzame hoge prestaties, zowel op individueel als organisatieniveau.

Ik ben sinds 2020 gecertificeerd als NeuroZone-coach en actief binnen de community van NeuroZone-coaches.

Online Coaching

No distance is too far

Geen afstand is te ver voor online coaching met Attune. Ik heb ruime ervaring met onlinecommunicatie in diverse culturen en het faciliteren van online sessies en workshops wereldwijd. Ik begeleid individuen en teams moeiteloos in het Engels, Nederlands en Portugees, en heb ook ervaring in het werken met tolken.