Ben je een coach voor executives of een teamcoach? Denk je na over de kwaliteit, het effect of de impact van jouw coaching?

Dan kan het handig zijn om uitdagende cases te verkennen met een ervaren coachsupervisor. Coach supervisie wordt steeds meer toegepast in opleidingen voor coaches en daarna voor de verdere professionalisering van coaches.

Hoe kan coach supervisie met mij – Sonja Vlaar –  je helpen om het beste uit jouw coaching te halen?

 • Als coach ben jij je belangrijkste hulpmiddel. Supervisie kan je helpen om je blinde vlekken te vinden en om deze te verkennen.
 • Supervisie biedt een veilige omgeving om te reflecteren over je gedachten en gevoelens over coach-klanten.
 • Supervisie kan je helpen om meer energie te krijgen van je coach-opdrachten.
 • Bij executive coaching maakt de coachee deel uit van een breder systeem. Ik kan je helpen om door een systemische lens te kijken naar je opdrachten.
 • Er kunnen vragen zijn, bijvoorbeeld over je rol zoals wat de verschillen zijn tussen coaching en therapie, tussen coaching en training, tussen coaching en advisering of tussen coaching en de rol van de facilitator. Of over de coachende rol van de leidinggevende in het klantsysteem. Ik kan je helpen om deze grenzen te verkennen.

Als supervisor begeleid ik externe en interne coaches, en ook andere professionals zoals HR en Learning & Development experts, die op hun beurt weer leiders en teams in hun organisaties ondersteunen.

Wat is coach supervisie?

Coach supervisie is NIET hetzelfde als het coachen van de coach!

Coach supervisie is:

 • een reflecterende praktijk voor leren en ontwikkeling in een veilige omgeving. Samen onderzoeken we jouw coaching binnen een steeds veranderende omgeving van je klant. We leggen de focus op patronen, manieren van denken en de dynamiek van werkrelaties.
 • het formele proces oven professionele supervisie wordt ingezet om je te ondersteunen in je continue ontwikkeling van jou als coach en de effectiviteit van je coach werk door samen te reflecteren, evaluaties te interpreteren, en het delen van onze expertises in de supervisie-sessie . (Als jouw supervisor heb ik geen direct contact met jouw client).
 • experimenteren met alternatieve coaching-benaderingen door gebruik te maken van modellen en technieken voor coach supervisie, intuïtie en verbeeldingskracht om samenwerkingsoplossingen met klanten te ontwikkelen.
 • Het proces waarmee jij als de coach, en met mijn ondersteuning in de rol van coach supervisor, leidt tot een beter begrip van zowel het klant-systeem als van jou zelf als onderdel van het klant-coach-systeem, en transformeert jouw manier van werken.

Coach supervisie komt ten goede aan de coach, de klanten van de coach, en hun organisaties en dient als hoeksteen voor de integriteit en kwaliteit van coaching door:

 • Ontwikkelen van coaching-vaardigheden en het vergroten van het bewustzijn en begrip van hoe de coach reageert op de dynamiek van klant-interventies.
 • Ondersteuning voor het emotionele welzijn van de coach, het werken met klanten en het klant-systeem die de veranderingen ondervinden van COVID en de VUCA-omgeving
 • Aandacht voor het behoud van professionele kwaliteit kaliber van dienstverlening die door de coach wordraangeboden, inclusief het naleven van de Global Code of Ethics.

Blogs / artikelen gerelateerd aan coach supervisie:

ChatGPT voor reflectie-rapport  (Feb 2023)

Zoiets doe je toch niet! uitnodiging voor webinar voor supervisoren (March 2020)

Expertise

 • Sonja is bij LVSC gecertificeerd als supervisor (2002). (Credential Identifier: ID S11329H sinds 2003 en herregistratie in 2008, 2013, 2018 en volgens planning weer in September 2023). LVSC is lid van de Europese paraplu organisatie ANSE
 • Vanaf 2019 is Sonja lid van of het Global Supervisor’s Network (GSN). De leden van dit netwerk zijn allen gecertificeerde coach supervisoren uit de hele wereld zoals India, Verenigde Staten, Canada, Brazilië, Mexico, Australië, Nieuw Zealand, Zuid Afrika, Kenya, China, Hong Kong, Zuid Korea, Vietnam, Oman, and Turkije, en ook uit Europese landen als Spanje, Polen, Portugal, Frankrijk, Finland, Hongarije, Duitsland, Nederland, België, Ierland, Italië, Zwitserland, en het Verenigd Koninkrijk. Dit netwerk werd opgericht door Eve Turner , die experts en leiders bij elkaar op het gebied van coach supervisie bin elkaar brengt.
 • Sinds 2016 is Sonja actief op het internationale leerplatform voor professionele coaches: World Business & Executive Coaching (WBECS), onderdeel van Coaching.com. In deze organisatie neemt zij deel aan webinars voor de continue bijscholing in haar rol als professioneel coach en expert op het gebied van coaching en coach supervisie. Ook is Sonja actief als senior facilitator van Intermediate Mastery (IM) Sessies van WBECS. In mei 2023 gaf Sonja een training voor nieuwe facilitators van IM -sessies. Samen met een peer-coach van WBECS co-faciliteert Sonja in 2023 voor het derde jaar een serie van Ronde Tafelgesprekken over toepassingen voor coaches uit de neurowetenschap en de systemische benadering.

Klik hier voor informatie over het aanbod van WBECS in 2023: de gratis Pre-Summit of bekijk deze video: