Het is Valentijnsdag en we vieren de liefde. Het lijkt alsof het woord “liefde” niet in het zakelijke vocabulaire staat. We spreken we in organisaties over “passie” in ons werk of vak. Maar het lijkt “not (yet) done” om in een zakelijke cultuur te spreken over “liefde” voor de relaties in de organisatie. In dit tweede deel deel ik mijn gedachten hierover.
Deel 1 beschrijft hoe we als het ware een wandelende apotheek zijn en hoe ons lichaam wordt aangestuurd door een chemische cocktail van neurotransmitters. Deze chemische mix kan alleen op gang komen als er een scheut passie aan wordt toegevoegd. Passie is de vonk die de verliefdheid en de liefde laat ontsteken.
Wanneer de chemie en de passie samenspannen ervaren we een van de grootste power die we als mens kunnen meemaken. Chemie en passie zijn samen dan als een stevig touw dat partners of een team bij elkaar houdt, en ook in moeilijke tijden ervoor zorgt dat de relatie levendig blijft.
Antropoloog Helen Fischer deed onderzoek naar specifiek de romantische liefde. Ze stopte 37 verliefde mensen in een fMRI scanner: 17 van hen waren gelukkig verliefd en 15 van hen waren door hun liefdespartner gedumpt.
Fischer ontdekte dat bij de“gedumpten” en de “gelukkig verliefden” precies hetzelfde gebied in de hersenen was geactiveerd. Dat verklaart mogelijk waarom het voor veel mensen het een enorme opgave is om de romantische ex -partner uit hun gedachten te krijgen. Zou dat ook gelden voor zakelijke partnerships?
Diepere verbinding
Over de hele wereld houden mensen gepassioneerd van elkaar: ze zingen voor de liefde, ze dansen voor de liefde en ze dichten voor de liefde, ze vertellen liefdesverhalen en legendes over de liefde, ze lijden voor de liefde, ze leven voor de liefde, ze doden voor de liefde en ze sterven voor de liefde.
Op basis van de chemische mix van liefdes-stofjes – beschreven in deel 1– zou je verwachten dat de passie na een tijdje wel uitdooft. Maar dat blijkt dus niet zo te zijn: de passie kent geen tijd en verandert de eerste verliefdheid in een diepere liefdevolle verbinding. Passie voegt op een levendige en natuurlijke manier warmte, kleur en intensiteit toe aan de verbinding tussen mensen.
Liefde als leermeester
Er is geen betere leraar dan de liefde of de passie voor iemand of iets. Ze laat ons de werkelijke hoogten, diepten en kracht van verbinding zien. De ene partner houdt de andere de spiegel voor en ieder kijkt of er de bereidheid is om de ander werkelijk te zien en te ontmoeten. Soms is het helder en kunnen partners hun liefdevolle natuur gewaar worden. Dit geeft een rustig en veilig gevoel waarbij plaats is voor hartelijkheid, dankbaarheid en compassie.
Ook brengt een moeilijke periode in een relatie je terug naar kwetsbaarheid. Op zulke dagen zijn we kritisch of veroordelend en ontstaat er een mist in plaats van helderheid. Dan ontdekken we het verschil tussen ik, jij en wij.
De magie
De Franse filosoof Gabriel Marcel schreef dat je wat je hebt, ook weer kunt verliezen, maar dat je nooit kunt verliezen wat je al bent. Op spiritueel niveau zou je dan kunnen zeggen: als je in de liefde kunt zijn in plaats van een geliefde te hebben, dan kan de liefde ook niet verloren gaan. ‘Liefde op het eerste gezicht’ kan dan groeien naar een diepere liefde voor jezelf (ik) , voor de ander (jij) en voor voor de band tussen de partners (wij).
De sociale epidemiologie laat zien dat liefdesrelaties ervoor zorgen dat je gezonder bent, meer veerkracht hebt, sneller herstelt van ziektes, een langer leven hebt en ook succesvoller bent.
De wetenschapper John Gottman heeft zijn leven gewijd aan het bestuderen van liefdes en relaties van koppels. Hij zag steeds weer opnieuw dat de liefde in staat is om magische dingen voor elkaar te krijgen. Heeft Gottman ook gevonden wat er precies zo magisch is aan de liefde?
Op basis van de experimenten in zijn love-laboratorium en longitudinaal onderzoek van vele jaren, en ook in zijn boek “The science of Trust”, concludeert Gottman dat een gelukkige relatie aan 3 basisvoorwaarden moet voldoen wil de magie van de passie kunnen werken: een fysiologisch ontspannen toestand van het lichaam, wederzijds vertrouwen en betrokkenheid. Dat geldt m.i. net zo goed voor de niet-romantische relaties.
Liefde in organisaties
Bij het woord “relatie” denken veel mensen in eerste instantie aan een romantische of intieme relatie. Therapeuten en Coaches (in ieder geval zij die werken met het relatie-systeem) kijken naar de verbindingen die er zijn tussen de mensen (het “wij). Het “wij” is er altijd omdat we altijd en overal in relatie met anderen: met de buurman, met de collega, met je leidinggevende etc..
Voor ale relaties, en zeker niet alleen voor de romantische liefde, geldt dat de kracht van een fysiologisch ontspannen toestand, wederzijds vertrouwen en betrokkenheid ervoor zorgt dat een relatie in stand blijft. Een tekort aan betrokkenheid kan bijvoorbeeld verstrekkende gevolgen hebben voor een leidinggevende en de organisatie; een tekort aan vertrouwen zorgt maakt mensen terughoudend; te weinig rust en kalmte kan ervoor zorgen dat emoties zit ongepast ontladen. Kortom, zonder betrokkenheid, vertrouwen, kalmte en rust kan ook in organisaties de liefde en de passie niet op gang komen.
Hoe mooi zou het zijn om gepassioneerd in het leven te staan en van daaruit de mensen met wie je samenwerkt positief te waarderen. Vandaag kan het!
Op Valentijnsdag 2020,
heb je de kans om de liefde te verklaren aan iedereen die je dierbaar is:
Mens, ik hou van jou!
❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤
Sonja Vlaar schrijft over hoofdzaken die het hart raken. Zij coacht individuen en teams die verstrikt zijn geraakt in hun denken en gevoelens waardoor besluitvorming stagneert en de relatie of (sub)cultuur niet meer floreert.
Sonja werkt met recente inzichten uit de neurowetenschap (C-IQ, Whole Brain en Neurozone) en professionele coaching gericht op het relatie-systeem (zoals ORSC, Focusing en Narrative Coaching).