Ir. Sonja Vlaar MSc.

Sonja Vlaar is zefstandig professional. Vanuit haar bedrijf Attune, werkt zij aan de preventie van burn-out, opbouwen van veerkracht en ontsluiten van potentieel met behulp van toepassingen uit de neuro-wetenschap en systemisch coachen.

Kort en bondig:
  • bevlogen

  • onbetreden paden

  • passie voor reflectie

  • het moet kloppen

  • zorgzaam

 

Klanten vertellen over mij:

“Op een vriendelijke manier, maar niet vrijblijvend, motiveert zij en weet ze conflicten om te buigen, stimuleert ze het nemen van verantwoordelijkheid, ontwikkelen van leiderschap en het maken van keuzes. Afspraken met haar zijn concreet, praktisch en transparant in de uitgangspunten en in de afronding. Sonja werkt vlot en resultaatgericht, is nuchter, empathisch en intelligent”.

Lees hier meer referenties van opdrachtgevers.

Leven & Loopbaan

Na mijn studie ★ Ir. Humane Voeding (Wageningen Universiteit en Onderzoek) ging ik met mijn partner naar Afrika, Mozambique. Ik werkte er 5 jaar als voedingskundige en trainer in de gezondheidszorg en het TVET-onderwijs voor para-medici. Mozambique was (en is nog steeds) een arm ontwikkelingsland. Er was veel geld nodig om iets voor elkaar te krijgen. Dus ging ik financiering zoeken voor allerlei projecten en deed mijn eerste ervaringen op met project management.

Het “wij’ van de Afrikaanse cultuur (Ubuntu: “ik ben omdat wij bestaan”) heeft veel invloed gehad op mijn vorming als mens, professional en ondernemer. In Mozambique is mijn oudste zoon geboren en ik heb geleerd hoe de Afrikaanse cultuur omgaat met hun kinderen. Toen ik zwanger was van mijn tweede zoon, was het land in oorlog. Het werd te gevaarlijk en we gingen terug naar Nederland. Ik vond werk als projectmedewerker bij NOVIB waar ik vijf jaar heb gewerkt.

In de periode daarna (1990-2004)werkte ik als gedragstrainer en management-adviseur voor drie verschillende project-management adviesbureaus Voor SAWA en MDF reisde ik in het kader van de internationale samenwerking naar Latijns- en Midden -Amerika voor projecten in Brazilië, Chili, Peru, Nicaragua, Costa Rica en Guatemala. In Azië bezocht ik projecten in India, Bhutan, en Cambodja. Het liefst was ik in Afrika : Angola, Mozambique, Kenia, Zimbabwe, Guiné Bissau, Kaap Verdië, Tanzania, Zuid Afrika. Het reizen verruimde mijn blik, naar buiten en naar binnen. Het bleken reizen zonder einde, omdat de mensen en de culturen die ik daar heb leren kennen mij – als mens – hebben veranderd. Toen het reizen niet langer was te combineren met de zorg voor mijn kinderen, verlegde ik de focus naar werk in Nederland. In de 5 jaar bij Schouten & Nelissen bij de unit Human Capital Development leerde ik over het ontwikkelen van talent, loopbaanbegeleiding en leiderschap. Ik gaf er skills-trainingen zoals adviesvaardigheden, coachingsvaardigheden en verdiepte me in competentie-ontwikkeling en talent-management.

Levenslessen brengen me steeds weer op nieuwe paden. Het mooiste is de reflectie in gesprekken, wanneer er een gevoel van verbinding en diepgang ontstaat in het gesprek. Ik volgde part-time een tweejarige studie ★ Supervisie-kunde aan de HAN Universiteit voor Toegepaste Wetenschappen in Nijmegen. Daarna volgde ik allerelei internationale cursusssen om me specialiseren in concepten en methodieken voor reflectie, gedragsverandering en interactie. Ik ben gecertificeerde in: ★ ORSCC : Organisatie & Relatie Systeem Coaching ★ C-IQ: Conversational Intelligence® ★ Focusing® practitioner ★NAC NeuroZone® Enhanced Coach  en ★ NCEP: Narrative Coach Enhanced Practitioner en momentel (2021) bij The NeuroScience School.

Voor mijn klanten ben ik een reisgezel, klankbord, denk-partner en versneller van verandering en transformatie.

Ik blijf leren. Met de inzichten van deze studies en ervaringen blijf ik werken aan de verbinding in gesprekken. Gesprekken met Impact is een programma van Attune en tevens mijn levensmotto.

Attune

Op 23 juni 2004 heb ik mijn bedrijf Attune opgericht. Ik ruilde mijn baan als professional / manager bij Schouten & Nelissen in voor het zelfstandig ondernemerschap. In de eerste jaren van het bedrijf lag het accent op de begeleiding bij reïntegratie en outplacement. Onder de cliënten van Attune waren hoogbegaafde en hoogsensitieve mensen die een andere richting wilden inslaan in hun loopbaan of leven.  Attune groeide gestaag. Met 5 medewerkers werd Attune we een BV en we behaalden het Blik op Werk Keurmerk (een soort van ISO keurmerk voor de reïntegratie & utplacement bureau’s).

In 2010, het begin van de economische crisis in Europa, stortte de markt voor reïntegratie en outplacement in. Ik moest de fijne collega’s ontslaan en ontsloeg mezelf van de rol van werkgever. Dat was pijnlijk en leerzaam. Vanaf die tijd is Attune de eenmanszaak van Sonja Vlaar en werk ik regelmatig samen met andere zelfstandige professionals in de uitvoering van opdracchten.

Anno 2021 is Attune 17 jaar oud. Onder externe druk (zoals in 2010 met de economische crisis en in 2020 als gevolg van COVID-19 ) en ook omdat ik het zelf wilde heb ik mijn niche en verdienmodel enkele keren bijgesteld. Alle transformatie begint immers bij onszelf, als we weten wat ons beweegt en waarom we de dingen doen die we doen.

Ik werk online vanuit Boxtel en ontvang graag klanten op De Zaak in Vught of werk op de locatie van de klantorganisatie.

Ik ben aangesloten bij enkele internationale communities voor professionals zoals World Business Executive Coaches (WBECS), het C-IQ European Collective, en het Global Supervisors’Network GSN).

Professionele Certificeringen:
  • Focusing Professional / Emotionele Intelligentie – The Focusing Institute

  • Supervisor/coach/intervisor – HAN Universiteit voor Toegepaste Wetenschappen / LVSC

  • Loopbaan Professional – NOLOC

  • Ir. Voeding- en Gezondheidskundige – Universiteit Wageningen.

  • Enhanced Professional Narrative Coaching

Meer informatie op mijn LinkedIn profiel:

Opdrachtgevers

Meer informatie

Referenties

Meer informatie