Sonja Vlaar. Ir., MSc.

Sonja Vlaar werkt als supervisor (LVSC geregistreerd), coach (meervoudig gecertificeerd), organisatie-adviseur voor leiders, teams en organisaties, online facilitator en schrijft en spreekt over veerkracht

Ik werk vanuit mijn bedrijf Attune.nl., met een focus op communicatie, persoonlijk leiderschap, samenwerken, en veerkracht.

Dat doe ik zowel online als face2face op de locatie van de klant of op mijn werkplek bij De Zaak in Vught (Nederland)

Ik coach, ontwerp en faciliteer resultaatgerichte interventies voor teameffectiviteit door het creëren van een veilige omgeving om te reflecteren, vragen te stellen en ervaringen te delen.

Ook zet ik online analyse- instrumenten in voor het optimaliseren van veerkracht en performance van individuen, groepen en teams.

Klik hier voor mijn volledige profiel op LinkedIn

Kort en bondig:

  • bevlogen
  • onbetreden paden
  • passie voor reflectie
  • het moet kloppen
  • zorgzaam

Opleiding:

Basisopleiding:

Mijn eerste opleiding in Preventieve Gezondheidszorg & Voeding behaalde ik in 1983 aan de Universiteit van Wageningen.

Later (2003) behaalde ik een tweede opleiding in Supervisie, Intervisie en Coaching aan de Hogeschool van Nijmegen/Arnhem (HAN).

Deze opleidingen gaven mij een solide basis om methodisch en evidence-based te denken en te werken.

Ik ben nooit meer gestopt met leren voor mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Certificeringen:

Als senior professional ben ik multi-gecertificeerd voor de volgende specialisaties:

★ Supervisor LVSC onder nummer VLA001 – S H4 voor de periode 1 nov 2003 – 31 oktober 2028

★ Conversational IntelligenceⓇ (C-IQ) bij WBECS

★ Neurozone Advanced CoachⓇ (NAC) bij Neurozone

★ FocusingⓇ Practitioner bij The Focusing Institute

★ Whole Brain® ThinkingⓇ (WBT) bij Herrmann International

★ Organization & Relationship Systems Coaching® (ORSCC) bij het Center for Right Relationships Global (CRRGlobal)

★ Enhanced Practitioner Narrative CoachⓇ bij WBECS

★ Team Coaching bij Team Coaching InternationalⓇ (TCI) bij

★ Talent ontwikkeling en Talent Management bij TMAMethodeⓇ

★ Toegepaste Neurowetenschap, diverse technieken bij The Neuroscience School

★ Rationeel Emotieve TherapieⓇ (RET) bij het Instituut van Albert Elllis

Referenties:

Februari 2021: Sonja’s leeftijd is een pluspunt omdat ze begrijpt wat er speelt bij senior managers met persoonlijke vragen in hun werk. Ik kreeg er zicht op hoe een belangrijke kernwaarde positief maar ook negatief uitwerkt. Sonja acteert op dat wat er in het moment speelt. Ze onderbouwt dit met verwijzing naar theorie, haar ervaring en praktische oefeningen. Het was een eye opener dat ik mijn brein op simpele manieren kan beïnvloeden en dat ik me daardoor ook anders ga voelen. Ik kan nog steeds terugpakken op het Neurozone rapport dat mij nieuwe inzichten en handige tips heeft gebracht.

Mabel Bross, Manager Jeugdbescherming Brabant

The coaching solidified me as a leader to deal with managerial issues, coping with difficult circumstances and getting the best from my team. My ability to confidently lead the conversations with my superiors and colleagues increased significantly. I learned to review issues form various angles. I transformed to be calmer in resolving problems and looking for alternative approaches. There has been no session which I left without learning and with fun! Not tiring at all.

Prudence Masako, EngenderHealth Tanzania

The coaching sessions with Sonja are action-oriented. I developed new habits to better understand myself. I left every session having learned something new, whether it was about myself or a new technique to reflect or to use in reflection. I would recommend Sonja as a coach to anyone who is interested in growing as a leader. Her coaching allowed me to improve my way of showing up every day and in crucial situations, so I could make better choices. I cannot thank her enough for her coaching over the past 6 months – it was always the highlight of my week

Leven & Loopbaan

Na mijn studie ★ Ir. Humane Voeding (Wageningen Universiteit en Onderzoek) ging ik met mijn partner naar Afrika, Mozambique. Ik werkte er 5 jaar als voedingskundige en trainer in de gezondheidszorg en het TVET-onderwijs voor para-medici. Mozambique was (en is nog steeds) een arm ontwikkelingsland. Er was veel geld nodig om iets voor elkaar te krijgen. Dus ging ik financiering zoeken voor allerlei projecten en deed mijn eerste ervaringen op met project management.

Het “wij’ van de Afrikaanse cultuur (Ubuntu: “ik ben omdat wij bestaan”) heeft veel invloed gehad op mijn vorming als mens, professional en ondernemer. In Mozambique is mijn oudste zoon geboren en ik heb geleerd hoe de Afrikaanse cultuur omgaat met hun kinderen. Toen ik zwanger was van mijn tweede zoon, was het land in oorlog. Het werd te gevaarlijk en we gingen terug naar Nederland. Ik vond werk als projectmedewerker bij NOVIB waar ik vijf jaar heb gewerkt.

In de periode daarna (1990-2004)werkte ik als gedragstrainer en management-adviseur voor drie verschillende project-management adviesbureaus Voor SAWA en MDF reisde ik in het kader van de internationale samenwerking naar Latijns- en Midden -Amerika voor projecten in Brazilië, Chili, Peru, Nicaragua, Costa Rica en Guatemala. In Azië bezocht ik projecten in India, Bhutan, en Cambodja. Het liefst was ik in Afrika : Angola, Mozambique, Kenia, Zimbabwe, Guiné Bissau, Kaap Verdië, Tanzania, Zuid Afrika. Het reizen verruimde mijn blik, naar buiten en naar binnen. Het bleken reizen zonder einde, omdat de mensen en de culturen die ik daar heb leren kennen mij – als mens – hebben veranderd. Toen het reizen niet langer was te combineren met de zorg voor mijn kinderen, verlegde ik de focus naar werk in Nederland. In de 5 jaar bij Schouten & Nelissen bij de unit Human Capital Development leerde ik over het ontwikkelen van talent, loopbaanbegeleiding en leiderschap. Ik gaf er skills-trainingen zoals adviesvaardigheden, coachingsvaardigheden en verdiepte me in competentie-ontwikkeling en talent-management.

Levenslessen brengen me steeds weer op nieuwe paden. Het mooiste is de reflectie in gesprekken, wanneer er een gevoel van verbinding en diepgang ontstaat in het gesprek. Ik volgde part-time een tweejarige studie ★ Supervisie-kunde aan de HAN Universiteit voor Toegepaste Wetenschappen in Nijmegen. Daarna volgde ik allerelei internationale cursusssen om me specialiseren in concepten en methodieken voor reflectie, gedragsverandering en interactie. Ik ben gecertificeerd in: ★ ORSCC : Organisatie & Relatie Systeem Coaching ★ C-IQ: Conversational Intelligence® ★ Focusing® practitioner ★NAC NeuroZone® Enhanced Coach ★ NCEP: Narrative Coach Enhanced Practitioner en ★The NeuroScience School.

Voor mijn klanten ben ik een reisgezel, klankbord, denk-partner en versneller van verandering en transformatie.

Ik blijf leren. Met de inzichten van deze studies en ervaringen blijf ik werken aan de verbinding in gesprekken. Gesprekken met Impact is een programma van Attune en tevens mijn levensmotto.

Attune

Op 23 juni 2004 heb ik Attune opgericht. Ik ruilde mijn baan als professional / manager bij Schouten & Nelissen in voor het zelfstandig ondernemerschap. In de eerste jaren van het bedrijf lag het accent op de begeleiding bij reïntegratie en outplacement. Onder de cliënten van Attune waren hoogbegaafde en hoogsensitieve mensen die een andere richting wilden inslaan in hun loopbaan of leven. Attune groeide gestaag. Met 5 medewerkers werd Attune we een BV en we behaalden het Blik op Werk Keurmerk (een soort van ISO keurmerk voor de reïntegratie & utplacement bureau’s).

In 2010, het begin van de economische crisis in Europa, stortte de markt voor reïntegratie en outplacement in. Ik moest de fijne collega’s ontslaan en ontsloeg mezelf van de rol van werkgever. Dat was pijnlijk en leerzaam. Vanaf die tijd is Attune de eenmanszaak van Sonja Vlaar en werk ik regelmatig samen met andere zelfstandige professionals in de uitvoering van opdracchten.

Per april 2022 is Attune 18 jaar oud. Onder externe druk (zoals in 2010 met de economische crisis en in 2020 als gevolg van COVID-19 ) en ook omdat ik het zelf wilde heb ik mijn aandacht enkele keren verlegd. Alle verandering transformatie begint immers bij onszelf, als we weten wat ons beweegt en waarom we de dingen doen die we doen.

Ik werk online vanuit Boxtel en ontvang graag klanten op De Zaak in Vught of werk op de locatie van de klantorganisatie.

Ik ben aangesloten bij enkele communities voor professionals zoals World Business Executive Coaches (WBECS), LVSC en het Global Supervisors’Network (GSN).