Met het nieuwe jar voor de deur maken veel mensen weer goede voornemens. Soms zijn dat voornemens die ieder jaar weer terugkomen. Uiteraard sta ik als coach graag klaar voor centen die af willen van hardnekkig terugkerend gedrag en dat niet alleen voor elkaar krijgen.
Vaak denken cliënten te lang dat ze het zelf wel oplossen voordat ze een lach inroepen. Iedereen houdt graag vast aan de eigen-wijsheid. Dat is zeker een goed begin, maar als het voornemen dan ieder jaar weer niet lukt dan houden ze zichzelf ook een beetje voor de gek met die eigen-wijsheid
Heb jij ook zo’n jaarlijks terugkerend voornemen en dat het je frustreert omdat het – ondanks al je goede plannen en pogingen – weer niet is gelukt?
Laatst sprak ik Jeroen, een junior adviseur. Hij had een assertiviteits-cursus gevolgd bij een trainingsbureau, maar was na afloop terug gevallen in zijn oude ineffectieve gedrag. Jeroen, en ook zijn leidinggevende, waren ontevreden over de impact van die training.
Jeroen vertelde me: “Ik vind je coach programma heel erg interessant, maar ik heb net een vaardigheidstraining gedaan en nu moet ik daar zelf mee verder kunnen. Dus ik denk dat het wel goed zal komen. Jouw coach programma is immers een investering. Wie weet kan ik alle tips die ik in de vaardigheidstraining heb gehad zelf nog wat beter aanpakken. Dat bespaart me dan ook weer veel geld”.
Jeroen hoopte dus dat hij “vanzelf’ wel assertiever zou worden zonder dat hij in zichzelf hoefde te investeren.
Het klinkt goed wat Jeroen zegt, maar wat gebeurt er als hij zelf niet investeert in zijn persoonlijke groei?
Jeroen voelde zich onzeker in de samenwerking met zijn collega’s en klanten. De collega’s en de leidinggevende van Jeroen waren meestal op de locatie van de klant waardoor ze elkaar weinig zagen. Zolang Jeroen deed wat zijn senior collega’s hem vroegen had hij het gevoel dat hij wel lekker bezig was. Maar tijdens het functioneringsgesprek hoorde Jeroen dat er toch wel meer van hem werd verwacht en dat hij meer initiatief moest nemen.
Hierna ging het bergafwaarts met Jeroen. Hij raakte in paniek als hij feedback kreeg van zijn collega’s en zag er bleekjes uit. In zijn beoordeling kreeg hij een te lage score voor proactiviteit en leiderschap.
Nog steeds durft Jeroen zichzelf niet onder ogen te komen en wist niet hoe hij uit deze impasse kon komen. Maar hij sprak met niemand. Hij sliep slecht en thuis was hij kortaf tegen zijn vriendin die het leeuwendeel van de huishoudelijke taken op zich nam. Jeroen deed zijn best en maakte overuren op zijn werk. Hij liepsteeds meer op zijn tenen. Er was nog maar een kleine aanleiding voor nodig toen Jeroen  agressief uit zijn slof schoot tegen een van zijn collega’s. De relatie met de collega viel niet meer te repareren. Jeroen liep inmiddels een groot risico dat de directeur hem ging vertellen dat hij niet goed paste in het team. Jeroen sliep nog slechter: want hoe moet het nu verder, op het werk, thuis, met zijn hypotheek etc…
Op deze manier worstelt Jeroen veel langer dan nodig met zijn persoonlijke ontwikkeling. Dat kostte hem veel energie, tijd, stress en uiteindelijk ook geld.
Hij hoopte dus dat hij een goede adviseur zou worden zonder te investeren in zijn persoonlijke groei. Maar helaas werkt het niet zo.
Hopen dat je succesvol wordt zonder je eigen gedrag te herkennen is net zoiets als hopen dat je op magische wijze bijdraagt zonder te investeren in de relaties met collega’s en klanten.
Mensen die succesvol willen zijn zoeken een gespecialiseerde coach, lezen relevante boeken en zoeken hulp om hun emoties te neutraliseren, beter te leren communiceren en leren hoe ze zonder conflict toch invloed hebben op hun collega’s en klanten. Ze bouwen duurzame relaties op met hun opdrachtgever en collega’s.
Gun jezelf het allerbeste voor het nieuwe jaar, voor je persoonlijke groei en voor je rol op je werk. Natuurlijk wil je het allemaal zelf kunnen, maar hoe fijn is het als je leert van een coach die je erin begeleid hoe je het moet aanpakken?