Heb je een zittend beroep? Dat hoeft geen geen probleem te zijn als je ook activiteiten in je dagritme inlast die het negatieve effect van al dat zitten tegengaan.
Deze recente studie zocht uit wat je dan kunt doen. Ze vergeleken data van meer dan 15.000 mensen uit vijf verschillende landen. En vonden dat matige beweging verspreid is over de dag direct van invloed is op de gezondheid.
Dat wisten we globaal natuurlijk al wel. Maar wat me zo aansprak in deze studie is dat ze de patronen van allerlei activiteiten over de dag hebben bekeken. Zelfs heel kleine veranderingen in dat patroon, bijvoorbeeld 30 minuten bewegen per dag, zijn al na een week merkbaar en meetbaar in bijvoorbeeld de omtrek van de taille, de BMI, cholesterol niveau en bio-parameters van je hart-functioneren
De meest gunstige verandering die ze zagen, was het vervangen van zitten door matige tot krachtige activiteit zoals een een stevige wandeling, of trappenlopen – eigenlijk elke activiteit die je hartslag verhoogt en je sneller laat ademen, zelfs voor een minuut of twee.
Daarbij geldt hoe lager de intensiteit van de activiteit, hoe langer de tijd nodig is om een tastbaar voordeel te krijgen.
Bijvoorbeeld, het gebruik van een sta-bureau voor een paar uur per dag in plaats van bijvoorbeeld achter je bureau zitten, is een verandering in relatief grote tijd; maar die kun je wel vrij gemakkelijk in de werkroutine integreren.
Wil je weten hoe, of en in hoeverre “bewegen” effectief is om je #veerkracht te vergroten?
Doe dan de analyse, scoor de van jezelf of die van je team en krijg tips om je veerkracht te vergroten.
Meer informatie: https://attune.nl/neurozone-veerkracht-analyse/