Met deze blog wil ik je motiveren om de obstakels waar je tegenaan loopt met moed en beleid aan te pakken. Op weg naar je doel kom je altijd obstakels tegen. Het zijn de consequenties van je keuze.  Je kiest ervoor om door te gaan en deze obstakels te overwinnen. Daarvoor heb je lef nodig.
Op you tube staat dit filmpje van Sara Pozzetti met de titel DARE met het (niet) tonen van lef in verschillende situaties. Indrukwekkend en het duurt maar anderhalve minuut.

Je eerste moedige stap is je besluit om er iets aan te doen. Actie in plaats van denken of uitstellen.
Hoe ik het voor elkaar krijg dat jij meer lef ontwikkelt? Dat is wel een goeie vraag want lef is geen eigenschap die ik zomaar aan je kan doorgeven. Lef is een conditie die latent aanwezig is en aangewakkerd kan worden om tot leven te komen. Lef is het enkelvoud van leven.
Lef begint met accepteren wat er nu al is en wat er niet is.  Als coach zal ik je aanmoedigen om verdere stappen te zetten.

Coaching

Grofweg zetten we vier stappen:

  • beschrijving van de uitgangssituatie
  • niet veroordelende  communicatie
  • afstemmen op je talenten en drijfveren
  • rationele bevestiging

Het vergroten van lef is een dynamisch gebeuren in de coachgesprekken. Ik wil 100 % achter mijn aanmoediging staan zodat ik tegen je kan zeggen “ik vertrouw je, doe het maar!”. Als het je helpt geef ik voorbeelden hoe ik heb geleerd van de fouten die ik heb gemaakt. Er zullen reactieve emoties optreden bij het vergaren van lef. Ik zal dan vriendelijk aangeven wanneer je emotie niet bijdraagt aan je doel zodat je uit je benarde situatie kunt komen. De beste remedie voor je zelfonderzoek is steeds weer een accepterende en open houding.

Lef vergaren

Tenslotte heb je de rationele bevestiging nodig dat je op het goede pad zit. Je werkt aan je emotionele weerbaarheid zodat je optimaal je gezonde verstand kunt inzetten voor je zelfsturing. Als je meer lef krijgt ontwikkel je vanzelf ook nieuwe wijsheid.
Heb jij genoeg lef om je te laten coachen?