Het einde van het jaar komt eraan, een tijd om te vieren met familie en vrienden. Even pas op de plaats maken en bijkomen van de beslommeringen. Deze periode is vaak een tijd van bezinning; we kijken terug op het afgelopen jaar en maken voornemens om dingen anders te gaan doen in het nieuwe jaar.

Meer en beter samenwerken is zo’n voornemen. Hoe doe je dat?

Expliciet iemand vrágen om samen te werken is krachtig omdat je dan de ander laat weten gewaardeerd te zijn. Want:

“Vertrouwen geven is vertrouwen krijgen”

Veel mensen kunnen of durven dit vaak niet te vragen of voelen zich onzeker of de ander überhaupt wel wil samenwerken. Deze onzekerheid creëert in het brein angst voor afwijzing. Ze bezien de werkelijkheid met bange/bedreigde ogen, verwachten dat de ander er geen vertrouwen in heeft dat je er samen iets moois van kunt maken.

Door onze beste bedoelingen te tonen, de ander een helpende hand toe te steken door samenwerking te vragen, zenden we signalen uit dat de relatie okay is waardoor het brein van de ander wel vertrouwen ervaart en de onzekerheid over eventuele mogelijkheden voor samenwerking afneemt. Dat geeft ruimte voor een open gesprek.

In zo’n open gesprek verschuift de dynamiek van elkaar beoordelen naar elkaar respecteren. Er ontstaat ruimte om belangrijke dingen te bespreken en je kunt er overeenstemming bereiken hoe je samen productief kunt zijn.

Wanneer je vervolgens de prestatie van de ander met regelmaat prijst verhoogt dat de spirit en zal de ander zijn best doen om het nóg beter te doen. 

Let er daarbij op dat je concreet bent wanneer je het gedrag van jezelf en dat van de ander bespreekt. Gebruik geen algemene labels (“Je bent geweldig”) want die zullen de motivatie om uit te blinken doen afnemen.

We wensen iedereen mooie voornemens om samen een gelukkig 2019 te bouwen! 

Dit is een E-zine van Olaf Beelen en Sonja Vlaar. In 2017/2018 schreven wij meer dan  40 E-zines met inzichten over het functioneren van ons brein. Wil je meer lezen over neuro-inzichten voor communicatie, organisatie-ontwikkeling en coaching? Kijk dan eens bij de LinkedIn Groep “Conversational Intelligence in Europe”.