In deze post lees je over een betere brein-lichaam-balans met TimeBoxing, een manier om je veerkracht en productiviteit te verhogen.
Glipt de tijd tussen je vingers door? Heb je geen grip meer op je agenda? Ben je steeds adhoc bezig met dingen? Stel je de belangrijke dingen uit? Sjoemel je met je zelfgemaakte to-do lijstjes die je daarna weer aan de kant legt? Ben je slaaf geworden van je inkomende emails?
Deze signalen geven aan dat het de hoogste tijd is om je brein-body balans voorop te stellen!
Recent werkte ik met een managementteam waarvan de leden continu aan het rennen en het vliegen waren. In hun manier van samenwerken was er nauwelijks tijd voor reflectie. Ze kregen het niet voor elkaar om individueel en als team momenten van reflectie in te bouwen.
Ze dachten erover om met timeboxing te beginnen. Ik vind dat een mooie aanpak voor thuis en op het werk. In zijn boek “indistractable” , ook vertaald in het Nederlands) legt @Nir Eyal uit hoe timeboxing in zijn werk gaat.
Timeboxing begint met de gedachte dat iedere vooruitgang goed is, als is het maar een eerste kleine stap in de goede richting. Bedenk dus wat jouw eerste stap gaat zijn en benoem die stap heel concreet. Je eerste box is een daalder waard!
Ga ook je activiteiten in twee categorieën indelen:
- Reactief: je reageert op e-mails, telefoontjes, whatsapp etc. van anderen en gaat van de ene afspraak direct naar de andere (ook in Teams of Zoom)
- Reflectief: werkzaamheden die je allen maar kunt doen als je niet wordt afgeleid, zoals plannen, schrijven, denken etc.
Heb je tw weinig reflectieve momenten? Begin er dan mee om 15 minuten per dag tijd voor reflectie af te blokken. Laat je collega’s, kinderen en iedereen die je aandacht wil, weten dat je gedurende die 15 minuten voor niemand beschikbaar bent. Vertel erbij dat je dan met je eigen belangrijke activiteiten bezig bent.
Dat klinkt gemakkelijk maar dat is het niet. Want als je niet (meer) gewend bent om te reflecteren, en al langer niet meer je eigen leider bent en meeestal maar doet wat anderen van je vragen, of als je jezelf geen reflectie-tijd toestaat, dan kunnen die 15 minuten heel ongemakkelijk voelen. Clienten vertellen daarover bijvoorbeeld:
· “Ik voel me schuldig voelde als ik 15 minuten geen zichtbaar fysiek werk doe. Wat zullen mijn collega’s wel niet van me denken”
· “Is het niet egocentrisch als ik niet als eerst doe wat mijn manager van me vraagt”.
Dit soort ongemakkelijke beginsituaties gaan ook weer voorbij. Ze geven aan dat je iets nieuws aan het leren ben. Zo vertelde een client: “Door te gaan timeboxen begreep ik pas dat er een verschil is tussen “bereikbaar zijn” en “beschikbaar zijn. Voor mij was dat allemaal hetzelfde”.
Zelf heb ik moeten leren om tijd voor bewegen (zoals wandelen) en sport in te ruimen in mijn agenda, en dat dan ook daadwerkelijk te gaan doen. Vroeger stelde ik dat te vaak uit. Dan ging ik pas sporten of wandelen nádat ik alle verplichtingen had afgehandeld. Tegenwoordig blok ik als eerste mijn uurtjes bewegen en sport af in mijn week-agenda; cliënten kunnen wel op andere tijden bij me terecht.
Naarmate je je fitter voelt met je vaste ritmes voor activiteiten voor je brein-lichaam balans, heb je vanzelf minder zelfbedachte smoesjes. Je stopt met sjoemelen in je agenda, omdat je hebt kunnen ervaren dat timeboxing werkt!
Van de week kwam ik moe thuis van een middag coachen en erna nog een lange autorit; het liefst zou ik op de bank hangen. Ik ben toch mijn krachttraining gaan doen die ik eerder al had getimeboxed in mijn agenda. Al na 20 minuten krachttraining voelde ik me veel fitter en ik was blij dat ik was gegaan. Zonder time-boxing was me dit niet gelukt.
Het timeboxen van een vast ritme voor cruciale activiteiten (zoals goed eten, goed slapen en goed bewegen, problemen oplossen, focus houden, beslissingen nemen etc.) houdt de balans van je brein en lichaam op peil.
“Een goede planning is het halve werk”, luidt het spreekwoord. En ook al klink het cliché, het is echt waar! Time boxing werkt vooral goed als je iedere dag een klein stapje in de goede richting zet.
Maar jouw brein-lichaam balans steekt anders in elkaar dan de mijne. Waarschijnlijk moet jij een andere activiteit timeboxen om daarmee je balans op peil te brengen of te houden.
Fundamentele activiteiten als goed slapen, goed eten en goed bewegen vormen samen met time-boxing een ijzersterk duo voor een betere brein-lichaam balans en duurzame gedragsverandering.
Weet je niet welke activiteiten voor jou echt zoden aan de dijk zetten, zodat je weer in balans komt? En je wil je een goede start maken op basis van een analsye van jouw veerkracht-score? Neem dan contact op voor een online veerkracht analyse. Dan help ik je op weg met je eerste kleine stappen in de richting meer #veerkracht en een betere #brein-lichaam balans.
Sonja Vlaar schrijft over Hoofdzaken die het Hart raken. Als coach, teamcoach, coaching-supervisor en voedingskundige integreert Sonja toepassingen uit de neurowetenschap in de begeleiding van ondernemers, managers en professionals. De analyse van veerkracht is daarbij ondersteunend.