Het webinar van David Peterson en dat van Edgar & Peter Schein waren  – voor mij –  de toppers van de WBECS Pre Summit. Ik had hoge verwachtingen toen ik me voor deze webinars registreerde. Die verwachtingen zijn meer dan uitgekomen. Dit blog geeft een snap shot van deze 2 webinars,

VUCA

De presentatie van David Peterson ging over het DNA van onze VUCA wereld.
VUCA is de afkorting van Volatility, Uncertainty, Complexity and Ambiguity.
Peterson benadrukt – net als ORSC coaches die zich richten op de dynamiek van de relaties  – dat met leiderschap in een team of organisatie niet de persoon (dé leider of de manager) wordt bedoeld maar een nieuwe manier van organiseren: leiderschap als functie in een team of organisatie.
Zolang beslissers in organisaties niet (willen) begrijpen dat “hoger op de hiërarchische ladder komen ” niet het het hoogste doel is, houden organisaties een groot probleem.
Peterson gaf tips over hoe coachende leiders kunnen omgaan met chaos, complexiteit  en exponentiële verandering. Dit is een nogal een omvattend thema, maar Peterson bracht een sterk verhaal waarin hij o.a. duidelijk maakte wat de drijvende krachten zijn die – in bijna alle situaties – kunnen zorgen voor disruptie. En als je dát weet…dan weet je als coach ook waar je op moet focussen.

Humble leadership

Met zijn concept van humble leadership – ziet Edgar Schein “humble” niet als een persoonsgebonden karaktertrek maar als “accepteren dat je in het hier en nu in je eentje onmogelijk over alle informatie beschikt die het relatiesysteem nodig heeft om te groeien”. Dit uitgangspunt hanteren ORSC coaches ook in het concept en de oefeningen van ‘Deep Democracy’.
Edgar Schein’s boeken zijn al jaren klassiekers in allerlei opleidingen voor organisatie-adviseurs  Edgar is inmiddels met emeritaat en verbonden aan MIT Sloan School of Management. Hij houdt zich nog steeds bezig met de beweging van de inhoud naar het relatie-proces, maar vindt steeds ander en verfijnde invalshoeken. Prachtig dat hij een leven lang blijft ontwikkelen. Zo iemand blijft dan eeuwig jong van geest. Ook integreert Schen de nieuwe inzichten over het functioneren van het brein in zijn presentaties. Breinleren en neuro-coaching heeft inmiddels ook bij de toppers vaste voet aan de grond,  niet alleen voor de ontwikkeling van coachende leiders maar ook voor proces-adviseurs.  

Wat neem ik hiervan mee?

Tot slot van zijn webinar kregen we van David Peterson een schema voor periodieke zelf-evaluatie. Daarmee kan een client zelf de voortgang van de coaching of supervisie bijhouden.
Ik ga hiermee de hand-out die ik gebruik voor mijn clienten (voor individuele coaching en supervisie) aanpassen. Een mooie “take- away” van dit webinar.
Als vervolg op deze webinars heb ik enkele Implementation Mastery (IM) van de WBECS Pre-Summit sessies gefaciliteerd, waaronder die van David Peterson. Het faciliteren vind ik een dusdanig leuke en leerzame rol, dat ik me bij WBECS heb aangemeld voor de rol van facilitator voor de Summit 2019 die in September van start gaat. Ik ben benieuwd of  ik word toegelaten tot de WBECS pool van facilitators. Spannend …