Het is voorjaar 2002. Ik zie het nog voor me. Ik zat in een zaaltje met mijn leer-supervisor en een stuk of vijf andere aspirant-supervisoren van de opleiding voor supervisie-begeleiding aan de Hogeschool van Arnhem-Nijmegen. Het was mijn beurt om het eindwerkstuk te presenteren. Mijn werkstuk had de titel: Supervisie online, e-supervision.
Na mijn gloedvolle presentatie deed de leersupervisor zijn best om een dialoog op gang te brengen; dat lukte niet echt.  Mijn idee werd weggelachen! “Zoiets doe je toch niet”, zei een van mijn peers. De groep had haar oordeel: het idee van online supervisie was afgekeurd.
Ik heb me door deze out-group – ervaring niet laten weerhouden om te blijven experimenteren met online interventies voor coaching en supervisie.
Mijn toenmalige werkgever Schouten & Nelissen bood enige ruimte om te experimenteren met email-coaching. E-mail was in die tijd zo’n beetje de enige virtuele technologie die we als professionals gebruikten. Ook werden toen de eerste positieve onderzoeksresultaten gepubliceerd over experimenten met email-begeleiding in de zorgsector van patiënten die leden aan depressie. Langzaam maar zeker ging ik ook andere technische tools gebruiken voor de remote coaching en supervisie en remote advisering van mensen en teams die geografisch verspreid waren en met elkaar samenwerken.
De corona-pandemie heeft de ontwikkeling van virtuele technologie voor remote communicatie het afgelopen jaar enorm versneld. Veel organisaties zijn bezig met het verbreden of veranderen hun beleid op basis van nieuwe data en met nieuwe technologie. Veel professionals verschuiven hun strategie voor de begeleiding van klanten.

UITNODIGING VOOR SUPERVISOREN

Recent onderzoek van Eve Turner en Damian Goldvarg gaat over het gebruik van virtuele technologie door supervisoren van het Global Supervisor’s Netwerk. Dit netwerk is in 2016 opgericht door Eve Turner en verenigt gecertificeerde supervisoren uit: India, de Verenigde Staten, Canada, Brazilië, Mexico, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Kenia, China, Hong Kong, Zuid-Korea, Vietnam, Oman, Turkije, en in Europa uit Spanje, Polen Portugal, Frankrijk, Finland, Hongarije, Duitsland, Nederland, België, Ierland, Italië, Zwitserland en Engeland. Ongeveer 120 Engelstalige workshops zijn tot nu gerealiseerd door en voor supervisoren over allerlei interessante onderwerpen met betrekking tot supervisie.
De resultaten van dit internationale onderzoek delen we graag met andere supervisoren in Nederland en België in ons Zoom-webinar op 23 november. Het geeft je een beeld in hoeverre supervisoren online interventies toepassen. Het is bovendien een mogelijkheid om met andere supervisoren in gesprek te gaan over de waarde van online supervisie en coaching.

Praktische details voor deelname:

Topic: Eenmalig en gratis webinar in de Nederlandse taal voor gecertificeerde supervisoren: “Voordelen, uitdagingen en top-tips voor virtuele coaching en supervisie. In het webinar delen we onderzoeksresultaten uit 2020 van het Global Supervisor’s Network onder supervisoren en supervisanten.
Datum: 23 November 2020 van 12.00 – 13.30 uur (90 minuten).
Programma: Vanwege de globale pandemie zijn steeds meer professionals genoodzaakt om hun diensten virtueel aan te bieden. Damian Goldvarg en Eve Turner deden onderzoek hiernaar bij supervisoren. In september j.l. presenteerden zij hun bevindingen onder de leden van het Global Supervisor’s Netwerk. We delen deze bevindingen nu op onze beurt graag met de supervisoren in de Nederlandse taal. Ook gaan we tijdens het webinar met elkaar in gesprek en delen we strategieën en tips hoe je als supervisor virtueel effectief kunt werken.
Facilitators: Hellen Hettinga en Sonja Vlaar, beiden lid van het Global Supervisor’s Network.
Je kunt je registreren en aanmelden voor het webinar op 23 november met deze link. Je ontvangt dan een email-bevestiging met de Zoom-link naar het webinar op 23 november.
Graag tot dan. Stay safe, Stay Tuned!
Sonja Vlaar / attune.nl