Weet jij nog wanneer je voor het laatst een schouderklopje kreeg van je leidinggevende? Bijna iedereen weet dit nog precies en ook weten we het als we geen schouderklopje kregen maar onze collega wel. Een klopje op de schouder doet goed; het geeft ons een fijn gevoel.
Als we in gezelschap een compliment of schouderklopje krijgen, wordt er in ons brein een neuro-chemisch proces opgestart dat onze positiviteit aanwakkert. Het zorgt ervoor dat we meer zelfvertrouwen krijgen en dat komt door een toename van neurotransmitters zoals serotonine en dopamine, die een prettig gevoel veroorzaken.
Als je de mensen een compliment geeft dat ze verdiend hebben ontstaat er vertrouwen. Dit motiveert om daarna nóg meer te doen.
Onderzoek laat zien dat sterk gemotiveerde mensen – nadat ze hard gewerkt hebben – vaker beloond worden. Ze durven meer risico’s te nemen en laten eerder van zich horen, ook als ze bedenkingen hebben of eraan twijfelen of iets wel goed is voor het team of de organisatie. Ze hebben ook meer zelfvertrouwen in de samenwerking met hun collega’s.
Wat kun jij doen voor die gemotiveerde harde werkers?
Als je een compliment geeft dan is het belangrijk dat je daarbij vermeldt welk gedrag je vaker of grootser wil zien. Als je alleen maar zegt “je bent geweldig” of “fantastisch” dan voelt die persoon zich wel lekker maar hij kan er niet van leren omdat hij nog steeds niet weet wat je zo in hem waardeert. Vertel er dus bij wat die persoon concreet deed of hoe die dat deed.
Zeg bijvoorbeeld niet: “Jeroen , je hebt dit geweldig gedaan”. Maar zeg : “Jeroen, je kwam met het idee om voor ons team pizza’s te halen en toen kregen we een budget voor onze etentjes op de zaak. Daardoor kunnen we vanavond de klus samen afmaken. Dank Jeroen!”
Een dergelijk schouderklopje vergeet Jeroen niet. En de volgende keer haalt hij of een van zijn collega’s graag weer pizza.
Hoe geef je een compliment?
- Maak het zo persoonlijk mogelijk en richt je compliment op een persoon of je team.
- Zorg voor een concreet compliment: benoem waarom je iets waardeert.
- Formuleer je compliment positief; plaats geen kanttekeningen. Vertel wat de ander deed, niet wat hij naliet of wat anderen nooit doen.
- Spreek vanuit jezelf: spreek niet vanuit een anonieme algemene deler, maar maak het jouw persoonlijke compliment.
- Geef het compliment face to face: stuur geen e-mailtje als je het real time kunt doen.
- Wees origineel: geef een persoonlijk compliment dat laat zien dat je aandacht bestede aan het compliment.
Wist je trouwens dat succesvolle leidinggevenden medewerkers nooit in het publiek bekritiseren? En dat succesvolle leidinggevenden medewerkers wel stimuleren om hen ten overstaan van anderen kritiek te geven?
Dat doen deze leidinggevenden heel bewust omdat ze – als ze kritiek krijgen- de kans krijgen om voorbeeldgedrag te tonen en in de praktijk kunnen laten zien hoe jouw negatieve feedback een cadeau kan zijn .