Nu is nu, het verleden is onveranderbaar, de toekomst is ongewis….
hoe daar mee om te gaan?
Over de toekomst nadenken geeft richting, van het verleden kun je leren en nú kun je kiezen (of niet; maar ook dat is een keuze). Wat zo net nu was is nu al weer verleden tijd.
Hoe we in ‘ons vel zitten’ – niet lekker of juist goed – richt onze aandacht.
En daar kunnen we wat mee!
Als het ons lukt om iets uit het verleden zo te bekijken dat het een nieuw licht op de toekomst werpt, dan kunnen we daarmee bewust het stromen van ‘goed gevoel neurotransmitters’ activeren, dat stimuleert ons om nieuwe uitdagende paden in ons brein te verkennen.
Probeer als je terugblikt te focussen op ervaringen die je inspireerden, waar je opgetogen over raakte, die je passie aanspraken. Hoe zou je vergelijkbare belevenissen opnieuw kunnen meemaken? Wat gebeurde er, waar was je, wie was er bij?
Ook in teamverband is het nuttig om samen geboekte successen uit het verleden op te halen en opnieuw te bespreken. Zeker als je dat combineert met het geven van constructieve complimenten aan elkaar. Maak het zo praktisch mogelijk, benoem wat iemand deed of hoe die dat deed, focus op concrete acties en initiatieven.
Dan zul je merken dat motivatie, energieniveau en zelfvertrouwen meteen gaan stijgen. Bij jou en bij de ander ontstaat er een gemeenschappelijke drive om de lat hoger te leggen. Daarbij worden neurotransmitters als serotonine en dopamine aangemaakt. Die geven ons een goed gevoel en stimuleren dat we initiatief en risico nemen.
En als het treintje eenmaal op gang is………..