Een enkel gesprek, een enkele daad en zelfs één enkel woord kan je vertrouwen in iemand doen omslaan. En als je eenmaal zo’n slechte ervaring hebt gehad is het niet gemakkelijk om dat wantrouwen weer kwijt te raken. Gelukkig is vertrouwen niet alleen gebaseerd op gevolgtrekking van (verwerkte) informatie uit het verleden, maar loopt het actief vooruit op de toekomst.
Het is dus mogelijk om je beschadigde vertrouwen weer te herstellen. Je kunt bijvoorbeeld opnieuw contact zoeken met de persoon in kwestie. Daarmee activeer je oxytocine, het hormoon dat voor verbinding zorgt. En tegelijkertijd activeer je ook het vertrouwensnetwerk in je brein.
Neuro-onderzoek maakt duidelijk hoe we de signalen van onze amygdala kunnen interpreteren en ook hoe we deze signalen kunnen ombuigen, waardoor we effectiever worden in het creëren van vertrouwen.
Als we de signalen die de amygdala activeren leren herkennen, dan kunnen we die vervolgens ook actief vanuit onze hogere breinfuncties aanspreken. Dat kan nog vóórdat de signalen van de amygdala onze negatieve emoties in gang gezet hebben en we voorgeprogrammeerd angstgedrag vertonen dat eigenlijk helemaal niet onze intentie is.
Zodra je leert hoe je de angstsignalen van de amygdala kunt verminderen kun je de impact van sociale skills, empathie en oordeelsvermogen vergroten.
Als je wantrouwend bent, ga dan eens na wat de aanleiding was van die gevoelens:
- was het een ervaring uit je verleden?
- was het de manier waarop je werd toegesproken?
- was het de lichaamstaal van iemand?
- was het een specifiek woord dat gebruikt werd?
Wanneer je weer contact legt met betreffende persoon, stap er dan met een open geesteshouding op af. Als zich dan opnieuw zo’n zelfde situatie tussen jullie voordoet, wees dan helder over je gevoelens, je wensen en je verwachtingen.
De regelkamer
Iedereen heeft de potentie en iedereen kan leren om een gesprek te herkaderen, een nieuwe focus te geven en samen in gesprek een nieuwe richting in te slaan. Hiervoor moet je de regelkamer in je brein, het Reticulair Activerend Systeem (RAS) betreden.
Eerder, in het artikel over herinneren en verbinden, schreef ik over deze belangrijke regelkamer voor onze emotionele en relationele intelligentie.
Het RAS is gesitueerd in ons lagere brein. Vanuit onze hogere functies kunnen we het RAS duidelijk maken wat de juiste focus en de juiste richting is, in plaats van dat we de amygdala ongecontroleerd haar gang laten gaan.
Door even te pauzeren en jezelf toe te spreken met “er is een andere manier om deze situatie te interpreteren”, leer je hoe je je amygdala kunt temmen. Door je bewustzijn op deze manier te ontwikkelen word je weer meester van je amygdala en bouw je aan betere relaties.
Denk hier eens over na:
- Welke relatie heeft er baat bij om deze te herkaderen, een andere focus te geven of een nieuwe richting in te slaan?
- Wat voor situaties activeren jouw RAS?
- Wat is het commando waarmee je je amygdala gaat aanspreken als zich weer zo’n situatie voordoet?