Herken je dit? Iemand werkt je in op een nieuwe functie, vertelt en laat zien hoe de dingen gaan en gedaan worden, zonder er bij te vermelden waaróm dat zo is. Niet met opzet, maar gewoon omdat al die zaken in de loop van de tijd een ‘tweede natuur’ geworden zijn.
Of: iemand is net deel geworden van je vriendengroep en heeft binnen de kortste keren door wat de geschreven en vooral ook ongeschreven regels binnen jullie club zijn en conformeert zich daar naadloos aan zonder het zelf in de gaten te hebben dat hij dat doet.
Mensen vervallen snel in gewoontepatronen. Die gewoonten worden tradities en blijven in stand, ook wanneer de context of de consequenties van dat gedrag veranderen. Patronen worden -veelal onbewust- van de een op de ander doorgegeven binnen de groepscultuur en worden daardoor versterkt.
Als ‘nieuwkomer’ heb je een bijzondere positie, dan heb je meer kans dat de patronen die eigenlijk niet meer werken je opvallen en je ziet soms dat deze contraproductief (geworden) zijn. En ook ontdek je tradities die juist inspiratie opleveren.
Beland dan niet in diezelfde repeterende groef maar experimenteer! Benoem bijvoorbeeld het inspirerende positieve gedrag. Daar wordt iedereen blij van en het werkt stimulerend omdat openlijke waardering zelf-versterkende neurologische processen op gang brengt. En stel bij minder productieve processen voor om het eens anders te doen dan de gebruikelijke praktijk.
Oude routines worden niet zo gemakkelijk doorbroken maar juist nieuwkomers hebben vaak de kans om daar aan te tornen. Het zet mensen aan het denken wanneer je vraagt waarom de dingen zo gaan en gedaan worden. Draag dan alternatieve manieren aan. Nieuwe rituelen activeren nieuwe patronen van betrokkenheid en helpen om het beste uit iedereen te halen.
Door de anderen hierin een rol te laten spelen en samen nieuwe dingen te ontdekken zal men daarbij gemotiveerder zijn om het nieuwe gedrag levend te houden.
Een oproep aan de groep/het team: doe je voordeel met de vragen en frisse blik van nieuwkomers, dat maakt het ritueel van inwijden tot een dankbare taak die waardevol is voor de hele groep.