Mad dogs and Englishmen, go out in the midday sun” luidt de tekst van een liedje uit de koloniale tijd. Wie loopt er nu ook met dat warme weer in de zon? We proberen het warme asfalt te vermijden. Overdag is het rustig op straat.
Kwetsbare groepen hebben het zwaar met de hitte van de afgelopen maand. Ik loop ook wat minder hard. Mijn lichaam doet haar best om een nieuw evenwicht te vinden. Door de warme temperatuur neemt de celenergie af en dat geeft een futloos gevoel.
We kunnen er van alles aan doen om ervoor te zorgen dat we niet oververhit raken: vaker douchen, meer en regelmatig water drinken, minder bewegen en de schaduw opzoeken.

Doe rustig aan en maak je niet druk”

Deze waarschuwing van de weerman is blijkbaar nodig want veel mensen passen hun gedrag nog onvoldoende aan op de hittegolf. En wat doe je om je hoofd koel te houden?
Neuro-fysiologen doen onderzoek naar de manieren waarop ons lichaam warmteprikkels registreert en reguleert. Het centrum voor de warmteregulatie zit in de hypothalamus. Dat is een soort van thermostaat waar alle informatie binnen komt en dan volgt er eventueel een reactie. De hypothalamus heeft niet alleen een rol in de warmteregulatie maar ook in de vochtbalans en ons eetgedrag. Zoals met alle fysiologische processen is het verbazingwekkend wat er allemaal bij komt kijken om de lichaamstemperatuur op ongeveer 37 ̊C te houden.
Darwin constateerde al lang geleden dat we al die verfijnde neuro-fysiologische regulatie processen van ons lichaam niet bewust (kunnen) voelen. Deels komt dat omdat we er letterlijk niet bij stilstaan om echt te voelen hoe het met ons lichaam is gesteld. We gaan maar door…Tip: Neem eens de tijd om bewust te registreren in je omgeving (extern) en in je lichaam (intern) hoe warm het is.
Zo constateerde ik een paar weken geleden – en tot  tot mijn eigen verbazing – dat naast de hoge temperatuur de luchtvochtigheid in mijn woning maar 32% was. Dat is echt te weinig; het advies is tussen de 40 en 60% waarbij 54% ideaal is.
Dus heb ik gezwind een luchtbevochtiger aangeschaft en die corrigeerde het peil na enkele dagen. Het voelde al snel prettiger en ik was verrast dat er in de eerste twee dagen al meer dan 30 liter water door de woning werd opgenomen. Dat vocht zit overal: in de muren, in het parket, in de gordijnen, in mijn accordeon etc. Ik was me er eerder niet zo van bewust hoe droog het was in mijn directe omgeving.
En dan hebben het nog niet gehad over wat de warmte doet met de fysiologie in ons lichaam. De signalen die we oppikken geven maar een klein beeld van de enorme hoeveelheid fysiologische processen die zich in het lichaam afspelen. Wanneer er lichamelijke klachten zijn, dan hebben we die fijnere signalen eerder niet goed gevoeld en is de regulatie waarschijnlijk al langer niet in orde.
Lichamelijke klachten door te droge lucht zijn bijvoorbeeld een droge huid, vermoeidheid, prikkelende ogen, kriebelhoest, geïrriteerde luchtwegen en concentratieproblemen.
Volg daarom het advies van de weerman “doe rustig aan“, en neem de tijd om te voelen en te registreren. Hoe beter je registreert, hoe bewuster je wordt en hoe gemakkelijker je verantwoordelijkheid kunt nemen voor je klachten.