Een goed gesprek, ook al is het een moeilijk gesprek, voelt ook goed. We zijn dan diep verbonden met de ander en vertrouwen elkaar. We weten waar we staan en voelen ons veilig. Zelfs nog voordat we onze mond in een gesprek hebben opengedaan, ‘peilen’ we onbewust of we onze gesprekspartner vertrouwen of niet.
In het Engels heet dat ‘gut-feeling’, in Nederland spreken we van onderbuikgevoel of intuïtie.
Psychiater en neuroloog Constantin von Economo schreef al in 1917 over de ontdekking van een speciaal neuraal netwerk dat onze hersenen en onderbuik verbindt. Dit netwerk bestaat uit lange neuronen die vanuit ons uitvoerende brein letterlijk reiken tot helemaal in ons darmkanaal. (Specifiek zijn dit de cortex singularis anterior en de fronto-insulaire cortex van het uitvoerende brein).
Het laat ons op basis van de sociale signalen die we opvangen weten wanneer we ons gedrag moeten aanpassen, bijvoorbeeld wanneer iemand zijn voorhoofd fronst of wanneer iemand de armen wijd open houdt voor een omhelzing. Een steek in je buik als je iets verkeerd doet of een bruisend gevoel als er iets gebeurt wat je lichaam prettig vindt kan je helpen als je logica te kort schiet.
Probeer dit eens:

  • Stel je ontvankelijk op zodat je vertrouwensnetwerk kan worden gevoed.
  • Concentreer je op buikademhaling en focus op de subtiele fysieke lichaamssignalen die je bemerkt.
  • Pendel tussen je gedachten en je lichaamssignalen en check of je gedachten kloppen bij de fysieke signalen in je lijf.
  • Welke foto, symbool of metafoor zou jij kiezen om je vertrouwensnetwerken voor te bereiden?
  • Welk onderbuikgevoel heb je deze week ervaren?

We hebben instincten die sneller reageren dan ons denkvermogen. Dat maakt ons dierlijk en menselijk tegelijkertijd.
Het zijn de meest primitieve en oudste delen van de sociale neurale netwerken in ons brein en lichaam.
Een fysiek buikgevoel bevat inzicht dat niet direct beschikbaar is voor je denkkracht maar je kunt er wel meer bewustzijn mee opstarten. Als we puur op onze ratio varen begrijpen we vaak pas later dat we een belangrijk signaal misten.