Dit blog is een bewerking van een blog van Neurozone en beschrijft de relatie tussen betrokkenheid en veerkracht van medewerkers.

Er zijn werknemers die ‘gewoon aan het werk zijn’, en er zijn werknemers die echt gemotiveerd zijn om hun best te doen, die positief in hun werk staan en toegewijd zijn aan de toekomst van hun team en organisatie.

Wat is het verschil tussen tussen de “gewone” en de gemotiveerde werknemers? Het antwoord is simpel: het is de mate van betrokkenheid bij hun werk.

Betrokkenheid

Als je wat verder kijkt, naar de kenmerken en kwaliteiten van die betrokken werknemers – gemotiveerd, positief in hun werk opgaan, toewijding en streven naar uitmuntendheid – dan weet je meteen waarom betrokkenheid zo waardevol is voor een organisatie. Het betekent immers niet alleen dat betrokken werknemers beter presteren, maar ook dat ze de teamsamenhang en de teambetrokkenheid versterken; en dat laatste heeft echt impact op de bedrijfsresultaten.

Onderzoek van Gallup, dat jaarlijks wereldwijd wordt uitgevoerd, bevestigt dit ook. Daarbij vond Gallup dat maar 15 % van de werknemers echt betrokken is bij het werk dat ze doen. 

Organisaties vragen zich dan ook af HOE ze de betrokkenheid van medewerkers kunnen verhogen,

Veerkracht

Neurozone heeft één mogelijk antwoord gevonden: Het vergroten van de veerkracht van werknemers!

Neurozone doet voortdurend onderzoek en brengt aan aan het licht welk gedrag wordt geassocieerd met het verbeteren van veerkracht, die wordt gemeten met de zogeheten Neurozone Resilience Index (NRI).

In een onderzoek onder 600 mensen in ongeveer 18 verschillende bedrijfstakken vonden ze een veelbelovende relatie tussen de Neurozone® Resilience Index (NRI) en de betrokkenheid van medewerkers. 

Neurozone

Bovenstaande figuur uit dit onderzoek geeft aan dat een stijging van de NRI met één eenheid doorgaans leidt tot een toename van de betrokkenheid van medewerkers met 0.6 eenheden. Dit betekent dat, wanneer bijvoorbeeld een werknemer in eerste instantie 60 scoort op de NRI en 44 op onze Engagement Measure van Gallup, een daaropvolgende verhoging van 10 eenheden naar 70 op hun NRI waarschijnlijk zal resulteren in een verhoging van 6 eenheden naar 50 op de Engagement Measure van Gallup.

Niet alleen de mate waarin medewerkers betrokken zijn is belangrijk. Vooral van belang is te weten met welk gedrag medewerkers de veerkracht – van zichzelf en van hun team-  kunnen vergroten.

Als je dat weet (en meet) dan heb je meteen ook de sleutel gevonden naar meer betrokkenheid in het team/ organisatie.

Voor de relatie tussen betrokkenheid en veerkracht is vooral van belang te weten welk de veerkracht kan vergroten.

Door gerichter te werken aan veerkracht heb je een snelweg gevonden naar grotere betrokkenheid van medewerkers.

Meer weten?

Ben je benieuwd bent naar wat jouw organisatie nodig heeft om te stijgen op de NRI?

Neem dan contact op of maak een afspraak. Als Neurozone Advanced Coach, gevestigd in Nederland, integreer ik de concepten, modellen en instrumenten van Neurozone in mijn werk als coach, coach-supervisor en organisatie-begeleider.

Lees hier meer over veerkracht.