Nachtuilen opgelet! In de nacht van zaterdag op zondag 25 maart gaat de zomertijd in. Dan gaat de klok van 2:00 naar 3:00 uur, een uur naar voren. Dat betekent een kortere nacht.

Het schijnt dat vooral de nachtuilen (de mensen die ‘s’nachts laat op blijven en s’ochtend laat wakker worden) last hebben van deze overgang naar de zomertijd. Ze zijn dan vermoeider zijn en ervaren meer stress.

De vroege vogels daarentegen merken er minder van.

Hoe komt dat?

Ons brein-lichaam systeem staat continue in directe verbinding met allerlei prikkels uit de omgeving, zoals licht en donker. Van nature functioneert ons neuro-systeem ritmisch en reageren we op de blootstelling aan licht en donker die met met het uur verandert. Het is de hersenstam die het slaap-waak-ritme reguleert en dat wordt beïnvloed door de hoeveelheid daglicht.

Door een levensstijl binnenshuis vang je in de winter al minder natuurlijk daglicht. Hierdoor is de interne klok van ons brein-lichaam systeem van slag en zijn je natuurlijke bioritmes verstoord.

Het inschakelen van de zomertijd verstoort je biologische klok en je slaappatroon. Lees hier meer over recent neuro-onderzoek naar de impact van de zomertijd.

Dus, als je een nachtuil bent, bereid je dan erop voor dat je lichaam meer tijd nodig heeft om zich aan te passen.

Wat kun je doen?

Wat je zelf hieraan kunt doen is dat je op vaste tijden naar bed gaat en ook op vaste tijden weer op staat. Licht, en dan bij voorkeur natuurlijk daglicht, helpt je om je bioritme sneller te resetten.

Meer weten?

Wil je meer weten over de kwaliteit van je slaap-waakritme en hoe dat van invloed is op je veerkracht? Doe dan de Neurozone analyse en meet je eigen veerkracht index.

Of – als je lid bent van World Business & Executive Coaching Summit (WBECS), schrijf je dan in voor de Ronde Tafel bijeenkomst voor professionele coaches op 24 April; @LindaSaboe en ik co-faciliteren dan een Ronde Tafel bijeenkomst voor coaches specifiek over “Bewegen en Slapen” (in het kader van een serie Ronde Tafel gesprekken over toepassingen van neuro-inzichten voor coaches die we gedurende het hele jaar faciliteren).

Of plan een afspraak!