Wist je dat een hug van 20 seconden de neurotransmitter oxytocine vrijmaakt en daarom een natuurlijk en goedkoop middel is voor betere relaties? Toegepast op het werk kan fysiek contact tussen mensen organisaties meer brengen dan we voor mogelijk hielden. Ondersteuning met een schouderklopje of een handdruk. Uit experimenteel onderzoek blijkt dat mensen meer risico’s durven nemen nadat ze zijn aangeraakt.
Door aanraken produceren we het bindingshormoon oxytocine. Psychologen weten al lang hoe belangrijk warm fysiek contact is tussen verzorgenden en kinderen, omdat dit kinderen helpt om gezonde relaties met volwassenen te ontwikkelen. Niet alleen voor kinderen maar ook voor volwassenen is aanraken van levensbelang.
Probeer dit eens: een eenvoudige handdruk of een hug heeft al een positief effect op de relatie met je collega in je werkomgeving.
Waarom? Een begroeting met een handdruk stimuleert de relatie nog voordat het gesprek begonnen is. De handdruk, gepaard met oogcontact, vertelt het vertrouwensnetwerk van het brein dat deze persoon veilig is. De extra boost van oxytocine maakt het gemakkelijker om met open mind en hart het gesprek te beginnen en zorgt dat je minder behoefte heb om te filteren wat je wilt zeggen. Daardoor wordt de basis van vertrouwen gelegd voor de rest van het gesprek.
Reflectie:

  • Hoe kun je op het werk de praktijk van “elkaar de hand schudden” verstevigen of uitbreiden
  • Welke kansen zijn er voor jou en je team om te experimenteren met “wel of niet elkaar de hand geven”
  • Welke rituelen passen wel en niet bij je organisatiecultuur?

Een handdruk is goed voor een positieve werkomgeving. Voor sommige mensen wordt op dat moment de basis gelegd voor een levenslange relatie!