Een oud gezegde luidt: Er zijn drie zaken in de wereld: je eigen zaken, andermans zaken en Gods zaken. Je bemoeien met andermans zaken heeft inderdaad weinig zin als je daarvoor niet bent gevraagd want:

  • Daar heb je weinig invloed op en
  • Als je je eigen droom niet leeft dan wordt je wel inhuurd voor de droom van een ander.
  • Als je je verliest in de zaken van een ander, dan voel je je al gauw onzeker.

Andermans zaken geven geen houvast. Dat geldt voor professionele rollen  net zo goed als voor rollen in de privé sfeer. Het doet er niet toe hoe overtuigend de ander is of hoe enthousiast jezelf bent over andermans zaken; je kunt alleen maar weten hoe het écht is als het je eigen zaak is, als je gaat voor wat je zelf wil. Het maakt niet uit hoe hard je duwt, trekt of bijdraagt aan de zaken van een ander, de dingen van een ander gaan nu eenmaal vaak niet op de manier zoals je dat zelf graag zou willen.
Jezelf teveel inlaten met andermans zaken kan heel frustrerend zijn. Bijvoorbeeld als je invult voor de ander door te denken dat je weet hoe het voor de ander is. Je kunt ingezogen worden als je onvoldoende afstand houdt en te betrokken of ingezogen raakt bij de zaken van een ander. Een van de meest pijnlijke manieren van je neus in andermans zaken steken is jezelf te vergelijken met de ander. De ergste variant is daarvan is als je de buitenkant (= het gedrag) van iemand anders gaat vergelijken met je eigen binnenkant (je waarden, opvattingen etc.); daar kun je goed gestoord van raken. Iedereen maakt het in zijn leven in zijn leven wel een paar keer mee dat je niet beseft wat de (toegevoegde) waarde van jezelf of de ander is; dat gebeurt vooral met de mensen die ons dierbaar zijn.
Wat doe je in zo’n situatie met je inlevingsvermogen?
Ook al denk je ‘alles’ te weten, of ben je heel betrokken en meelevend of denk je dat je die ander heel goed kent, dan nog kun je de plank misslaan. Je kunt gewoon niet voor iemand anders weten wat er in die persoon omgaat. De persoon die jij misschien heel zielig vind, voelt zichzelf misschien wel heel gelukkig in die situatie.
Dit klinkt misschien wat verwarrend voor mensen die hoog scoren op de competentie inlevingsvermogen en sociabiliteit. Want het voelt zo natuurlijk voor je om je sensitiviteit en je inlevingsvermogen in te zetten voor de ander of voor het gezamelijke doel. Juist daarom is het extra belangrijk erbij stil te staan dat je maar beperkte controle erover hebt over hoe de zaken lopen, en al helemaal geen controle hebt als het niet jouw zaak is.
Het gaat erom dat je heel duidelijk, persoonlijk en direct je sensitiviteit inzet en je zintuigen openhoudt om de signalen op te vangen uit je omgeving, je bewust bent van alle prikkels die je in beweging brengen. Je omgeving stelt je als het ware steeds drie vragen:

  • wie ben ik in deze situatie
  • wie wil ik zijn in deze situatie en
  • wat doe ik in deze situatie?

Ook al stel je deze vragen niet direct zo aan jezelf, het gedrag dat je laat zien is wél je antwoord. Als je deze vragen bewust stelt aan jezelf dan krijg je onmiddellijk meer inzicht in de situatie, de dynamiek met anderen en je eigen aandeel erin. Door die vragen bewust te stellen, komen je handelingen meer in afstemming met je inzichten. Je kunt je natuurlijk altijd door anderen laten adviseren of coachen als dat je helpt; maar kiezen en beslissen doe je zelf. Met andere woorden: ga waar je voor geboren bent, ga in de drivers seat zitten, word meester over je eigen gedrag en laat je meesterschap zien. Verwacht daarbij niet dat de dingen op jouw manier zullen lopen. Alleen als je daartoe bereid bent kun je weer wat verder komen.
De driver’s seat
Rich Schefren, CEO van Strategic Profits en persoonlijke adviseur van veel succesvolle ondernemers, kwam zichzelf tegen en kon daar niet langer omheen. Hij stelde zich kwetsbaar op en vertelde hoe onzeker hij was. Het een positieve ontwikkeling als steeds meer mannen aan de top durven toegeven dat ze kwetsbaar zijn in plaats van dat ze zich groot houden voor de buitenwereld.  Want als het gaat om de ontwikkeling van de emotionele inteligentie zijn we in de eerste plaats allemaal mens en niet onze formele rol of functie. Onzekerheid is menselijk; het gaat erom wat je ermee doet.
Rich vertelt over meesterschap het volgende :
“99 % van alle mensen hebben geen idee wat meesterschap betekent.
Meesterschap heeft niks te maken met kennis van zaken. Ik weet zelf best veel misschien wel meer dan de meesten. En toch ontspoorde ik. De dingen die je al weet hebben niets te maken met je meesterschap. Meesterschap is iets heel anders. Meesterschap heeft ermee te maken dat je in drivers seat zit bij iedere stap die je zet; dat zorgt ervoor dat sneller en trefzekerder bent. Meesterschap geeft je kracht. Maar het allerbelangrijkste dat je moet weten is dat meesterschap ook betekent dat je de volle 100 % verantwoordelijkheid neemt over je gedrag. Als je dat niet begrijpt dat ontspoor je wel vanzelf. Dit is de naakte ongepolijste waarheid: als je niet in de drivers seat zit , dan maak je alleen maar een leuk ritje. En dat merk je dan aan alles. Dat merk je aan je bedrijf, je performance, je financiën en aan je leven”. 

Gods zaken tenslotte zijn de zaken van de  liefde. Als je je eigen zaken daaraan kunt verbinden zit je altijd goed.