Op onze maandelijkse “case unpacking sessions” van Neurozone® Advanced Coaches bracht ik een casus in. Deze sessies zijn leuk en leerzaam; ze lijken op wat we in Nederland #intervisie noemen, maar zijn minder strak gestructureerd.
Een belangrijk aandachtspunt dat wij steeds weer terugzien, is uitgedrukt met deze krachtige quote van Victor Frankl:

“Tussen stimulus en respons bestaat een ruimte. In die ruimte ligt onze kracht om te kiezen wat onze respons is. In onze respons is onze groei en vrijheid besloten”.

Misschien vraag je je nu af wat die ruimte is tussen stimulus en respons?
In ieder geval is daar ons eigen natuurlijke en biologische brein-lichaam systeem!
Het valt steeds meer op dat #biologie binnen de gangbare professionele coaching en leiderschapstrainingen niet wordt gezien als een belangrijke en bepalende variabele tussen stimulus en respons. “Respons” wordt vaak opgevat als “Reactie”; maar daar zit een wereld van verschil tussen, een biologische wereld die ons juist menselijk maakt.
In de mainstream coaching wordt de #neurofysiologischetoestand van het brein-lichaam systeem van een cliënt maar heel marginaal meegenomen, laat staan gemeten, als een belangrijke bepalende en veranderende variabele voor het succes van coaching-interventies.
Neuro-coaches nemen de fysiologische toestand van het #breinlichaamsysteem van de cliënt nadrukkelijk wél mee in hun coaching. Ze zetten coaching-interventies in die het autonome zenuwstelsel up – en down reguleren, bijvoorbeeld met bepaalde muziek, mindfulnessoefeningen of verandering van context. Lees hier verder over het brein-lichaam systeem