Ons brein-lichaam systeem staat in directe verbinding met allerlei prikkels uit de omgeving, zoals licht en donker. We werken, leven en slapen en de blootstelling aan licht en donker verandert met het uur.  
Bij GLOW 2021 kwamen we een leuk onderzoek tegen op de Campus van TU Eindhoven. Studenten van de TU Eindhoven maakten daar met een kunstwerk de resultaten inzichtelijk van hun onderzoek naar de invloed van licht en donker op ons dagelijkse bioritme. Met hun project “The Cycle of Light’” willen ze toeschouwers laten nadenken over de interne beleving van licht. Uiteindelijk kom je dan uit bij de meest basale ritmische oscillaties namelijk die van onze brainwaves! 
Alles is met elkaar verbonden en ons brein lichaam functioneert van nature ritmisch. De hersenstam reguleert de meeste vitale functies zoals de ademhaling, hartslag en het slaap-waak-ritme dat ook wordt beïnvloed door de hoeveelheid daglicht. Door onze huidige levensstijl binnenshuis krijgen we veel minder natuurlijk daglicht, waardoor de interne klok van ons brein-lichaam systeem van slag raakt en bioritmes worden verstoord.  
Met de individuele Neurozone-analyse meten we – voor het vaststellen van je veerkracht – o.a. de kwaliteit van het het slaap-waakritme van individuen, want een goede nachtrust is essentieel voor je gezondheid. Maar we kijken niet zo specifiek naar de invloed van licht. Dus dit was een leuk uitstapje. 
De studenten onderzochten proefpersonen met uiteenlopende beroepen qua blootstelling aan licht. Zoals: een medewerker die kantoormachines bedient, een medewerker op de Intensive Care in een ziekenhuis en een tuinman die overdag juist veel natuurlijk licht krijgt. 
“The Cycle of Light’  maakt in 2 minuten “beleefbaar” wat de effecten zijn van licht in ons dagelijks leven. Het was interessant om te beleven. De GLOW is er nog tot en met 13 november, dus je kunt nog even gaan kijken!
Meer informatie op de Glow website https://www.gloweindhoven.nl/nl/glow-2021/projecten-2021/the-cycle-of-light  Of deze podcast op spotify: 
https://open.spotify.com/episode/2RP66JH4P5vfXKsj7p12qy?si=k6rGL7kVTRKWkkdQNTtwIw