In dit artikel ga ik in op de integratie van coaching en neuro. De neurowetenschap is nog vrij nieuw en de toepassingen ervan ontwikkelen zich razendsnel.
Afgelopen vrijdag spraken we in de IM groep van WBECS over de presentatie van Ann Betz “Impressing their brains, gaining their business“. Ann is een bekende internationale spreker en trainer op de kruising van oaching, transformatie en neurowetenschap. Om aan te geven hoe coaching en neurowetenschap elkaar positief versterken, gebruikt Ann deze metafoor:

“Coaching werkt als breedspectrum-antibiotica, en neuro werkt als een smalspectrum-antibiotica”.

De integratie van coaching en neuro biedt veel nieuwe mogelijkheden. Mijn interessse voor dit gebied begon – ik weet het nog goed – in maart in 2005 tijdens een event in de Beatrix Hal in Utrecht  voor neurowetenschappers en allerlei “ogen”, zoals psychologen, sociologen en andere professionele begeleiders. De neuro-mensen zaten aan de ene kant van de zaal en de “ogen” aan de andere kant van de grote zaal met in totaal bijna 1000 deelnemers. Linkerkant en rechterkant van de zaal spraken een compleet andere taal. We begrepen elkaar toen nog niet, maar we voelden intuïtief dat onze vakgebieden elkaar veel konden bieden. Het thema was  “hooggevoeligheid als kwaliteit” en een van de sprekers was Elaine Aron. Het was bijzonder boeiend en het topic van het brein-lichaam systeem heeft me sindsdien niet meer losgelaten.
Naarmate neuro gelukkig bekender wordt,  hoor ik steeds meer ongenuanceerde uitspraken zoals “mijn reptielenbrein vertelt me… “of ik ben gevangen door mijn amygdala”. Te pas en te onpas wordt er onzin verteld over het functioneren van ons brein. Dat is jammer want ons brein is juist wat ons zo fantastisch menselijk maakt en wat ervoor zorgt dat we kunnen leren en transformeren.
Dus doe maar niet mee met zulke kwats-uitspraken, of gewichtigdoenerij zoals “de wetenschap zegt dat…” zonder verder te begrijpen wat je ermee kunt in  het dagelijkse functioneren. Daarmee worden rookgordijnen opgeworpen of erger nog, een verkeerde voorstelling van het functioneren van ons brein-lichaam systeem gegeven. We hebben maar één brein (geen drie breinen zoals allerlei praatjes ons willen doen geloven) en dat ene brein functioneert als een systeem van systemen.

Neuro en taal

Ann zet zich – net als wijlen Judith E. Glaser –  in voor neuro en taal. Judith onderbouwde met haar raamwerk van Conversational Intelligence (C-IQ), hoe we ons brein-lichaam systeem kunnen beïnvloeden met de woorden die we kiezen in onze gesprekken. Met taal en communicatie kunnen we vertrouwen opbouwen en samenwerking versterken. Een quote van Judith is:

“Words create worlds”

Anne Betz gaf in haar presentatie een aantal taalsuggesties. Hieronder geef ik drie korte gespreksfragmenten van de coach met cliënten die nog zoekende zijn en geen ervaring hebben met coaching:

Fragment 1:

Cliënt: “Hoe kun je nou weten dat coaching echt werkt? Is het niet alleen maar een stok achter de deur voor mensen die zelf hun leven niet op orde hebben?” Of… “Ik weet niet of coaching wel iets voor mij is”
Coach: Coaching helpt je om nieuwe neurale paden aan te maken die leiden tot duurzame verandering. Dat betekent dat coaching je helpt bij het vergroten van je capaciteit in plaats van dat je afhankelijk bent van de neurale paden die je al hebt. Onderzoek laat zien dat iedereen zijn/haar brein kan veranderen als je dat maar doelgericht probeert.

Fragment 2:

Cliënt: “waarom stel je me zoveel vragen. Kun je me niet gewoon vertellen wat ik moet doen?”
Coach: In tegenstelling tot het geven van adviezen, is coaching erop gericht dat de coach het brein van de coachee naar een mentale toestand leidt zodat het zich opent om te leren, een beeld van de toekomst te zien, te groeien en te veranderen.

Fragment 3:

Client: “ik heb zoveel stress, dat ik geen tijd heb voor coaching”
Coach: de tools voor professionele coaching laten je ervaren hoe je zelf je stress kunt verminderen. Daardoor kun je weer beter denken, ben je emotioneel intelligenter, en ook empathischer en creatiever.

Delen van ervaringen  – gesprekken met impact

Als extern loopbaan-coach en ondernemerscoach werk ik voor het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf  (IMK) in het programma “Nederland leert Door”. ZZP-ers kunnen zich inschrijven bij IMK voor enkele gratis coach-sessies met een IMK coach.
Ik vind het erg leuk om ondernemende mensen te coachen. In mijn coaching integreer ik alles wat ik in me heb, en dus ook de inzichten uit de neurowetenschap, als die de cliënt te pas komen bij de coachvraag. Een klein voorbeeld:
Ik stimuleer de ondernemers om in iedere sessies te vertellen wat ze in de periode ervóór hebben gedaan, en wat ze de komende peridoe gaan doen. Dat gaat vanzelf, want de meeste ZZP-ers vertellen maar al te graag hoe ze hun bedrijf naar de toekomst leiden, en welke obstakels ze tegenkomen. Door het delen van hun verhaal houden ze zichzelf “accountable“ (= leggen ze rekenschap af).  Want wees eeerlijk: het is toch ook veel leuker en effectiever om te delen wat je hebt gedaan en nog gaat doen, in plaats van gecontroleerd te worden door een leidinggevende of iemand die je gaat vertellen wat je moet doen. Toch? Die vrijheid is voor ondernemers vaak een reden dat ze voor zichzelf zijn begonnen: ze willen zelf het pad uitstippelen voor hun bedrijf en zijn er zelf verantwoordelijk voor hoe ze dat doen, ook als het even minder goed gaat.
Onderzoeken van neurowetenschappers bevestigen dat door het delen van ervaringen en voornemens in gesprekken, met een coach of met collega’s, de kans aanzienlijk wordt vergroot dat die voornemens ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. Een coach en iedere “accountability buddy” levert een positieve bijdrage door te luisteren, te begrijpen en vragen te stellen.
Als externe IMK coaches doen we dat ook: we delen we onze ervaringen en vragen ieder week in korte online meetings, gefaciliteerd door Jan van Nederveen. Het werkt van alle kanten heel stimulerend.
Coaching helpt om cruciale verbindingen te leggen tussen de verschillende onderdelen van ons brein, waardoor het brein meer focus en helderheid krijgt. Daardoor kunnen we effectiever besluiten nemen en herstellen van stress. Zo worden cliënten veerkrachtiger met coaching.

Ronde Tafels WBECS

In mijn samenwerking met Lynn Saboe faciliteren we dit najaar op het WBECS-platform maandelijks Ronde Tafels. Lynn en ik zijn beiden ervaren WBECS-facilitators en hebben geleerd van neurologen zoals Dr. Judith E. Glaser, Dr. Etienne van der Walt, Dr. Irena O’Brien en WBECS-sprekers over neurologie zoals Ann Betz en André Vermeulen en vele anderen.
Aan de Ronde Tafels delen coaches hun ervaringen met toepassingen op specifieke gebieden zoals neuroplasticiteit, focus & besluitvorming, focus & wilskracht, en hoe je iedere dag een stap vooruit kunt maken.
De Ronde Tafels zijn alleen toegankelijk voor  coaches die zijn ingeschreven bij WBECS. Je kunt je nog steeds inschrijven voor de WBECS Full Summit die loopt tot april 2022. Zie ik je daar?