Deze post gaat over een video serie van PROVEN over natuurlijke geneeskunst. En hoe deze inzichten bijdragen aan veerkracht. Op Harvard Medical school hebben de eerstejaars studenten het verplichtte vak “resilience” (veerkracht). In de colleges leren studenten hoe ze hun stres kunnen verminderen. De professor die dit vak doceert leert ze mindfulness-oefeningen, zoals de diepe ademhaling
Eenderde van de werknemers tot vijfendertig jaar is psychisch vermoeid en heeft daardoor een verhoogde kans op een burn-out. Veel volwassenen kampen met stress op hun werk en de aantallen stijgen. Ze hebben niet eerder geleerd hoe ze zelf goed voor hun lichaam en mind kunnen zorgen. Dat kan met mindfullness oefeningen, fysieke oefeningen en goed eten en goed slapen.
Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven waar collega’s vaker even een moment voor zichzelf nemen, en met de ogen dicht zitten.
In mijn coaching en advieswerk kijk ik altijd of de basis op orde is. Want mindfullness, goed eten, goed slapen en goed bewegen zijn cruciaal voor stress regulatie. Als dat niet op orde is kom je aan de rest ook niet toe. Waar nodig leg ik uit wat de impact van iedere oefening is op het zenuwstelsel, wat dat betekent voor het functioneren van je brein en met welk ander gedrag je het best kunt beginnen. Mijn begeleiding is erop gericht om mensen en, teams en organisaties in de startblokken te zetten zodat ze goed werk kunnen leveren en optimaal presteren. De Engelse term hiervoor is “High Performance Readiness”. Als de basis in het lichaam en brein niet op orde is, dan kunnen mensen onmogelijk toekomen aan hun cognitieve functies, hun creativiteit en het oplossen van problemen.
Ik houd mijn vakliteratuur goed bij. Deze week kijk ik bijvoorbeeld naar de interessante documentaire serie van PROVEN.
Vanaf vandaag kun je gedurende negen dagen iedere dag een nieuwe video van PROVEN op je computer bekijken. Iedere video is 24 uur toegankelijk. Topics zijn de oorzaken van stress, auto-immuun ziekten en een verstoord evenwicht in je darmen, hoe je je cognitieve functies kunt verbeteren, wat te doen tegen vermoeidheid, slapeloosheid, en overgewicht, diabetes en hartziektes, hoe je met pijn kunt omgaan en hoe je emotionele en fysieke trauma’s kunt helen en nog veel meer.
Wat zij vertellen is niet verzonnen of zweverig maar – en de naam zegt het al – hun informatie is PROVEN , doorbraken die “bewezen” zijn met gevalideerd onderzoek. Dat maakt het voor mij interessant want ik hou van no-nonsense en “meten is weten”.
PROVEN gaat over effectieve natuurlijke en alternatieve geneeskunst voor de ziektes van onze 21e eeuw. Zij beweren dat deze geneeskunst helpt bij auto-immuunziekte, kanker, neurodegeneratieve ziektes, problemen met de voedselvertering, angst, cardiovasculaire problemen en nog veel meer. Een groot deel van hun booschap gaat natuurlijk over stress.
Kinkt dat niet geweldig in je oren? Of heb je nu al een oordeel en ben je sceptisch als je dit leest? Hoe dan ook, de serie is gisteren begonnen en is GRATIS. Ik heb de eerste twee video’s  gezien en ik vind ze zo goed dat ik het maar meteen in dit bericht zet.  Hier is de link naar de trailer.