Reflecteren, doe je dat als coach? Als #supervisor van #coaches en van studenten vind ik het fantastisch om hen te helpen om meer te #reflecteren.

In je eentje reflecteren is sowieso al een uitdaging in onze drukke wereld, maar je kunt ook op een andere manier reflecteren. Reflecteren in supervisie doe je niet alleen, we reflecteren ook samen.

Samen reflecteren is een unieke ervaring. In de supervisie-gesprekken verkennen we op een methodische manier verschillende perspectieven. Ik daag je uit om te benoemen wat je denkt en ervaart. En mezelf om te benoemen wat ik zie en waarneem.

Waarom samen reflecteren?

De reden waarom samen reflecteren zo belangrijk is, is heel eenvoudig: Als je jezelf niet de tijd, energie en inzet gunt om samen te reflecteren, dan kun je als professionele coach ook niet dienstbaar zijn aan je coachee en diens relatie-systeem. Als supervisor en als coach ben je immers altijd zelf het beste instrument dat je kunt inzetten. Bovendien is samen reflecteren zoveel leuker en effectiever dan in je eentje.

Soms vinden professionals het lastig om woorden te geven aan de spanning of stress die er in hun brein en lichaam huist. In de supervisie brengen we dit naar boven door samen te reflecteren.

De manier waarop eenieder naar de wereld kijkt is van nature uniek. Als je een brein hebt (en daar ga ik wel van uit 😀), dan heb je automatisch ook allerlei vooroordelen. Die vooroordelen, ook wel ‘biases’ genoemd in het Engels, worden gevormd en versterkt door o.a. de ‘bedrading’ in je brein, opgeslagen ervaringen in je brein en lichaam, je genetische aanleg, en je emoties. Alles wat je waarneemt is per definitie selectief (je ziet niet alles wat er is), en subjectief (ieder ziet weer wat anders), en daarmee ook uniek. Dat geldt voor iedereen en is een gegeven.

Het minder positieve is dat je daar – fysiek, emotioneel of mentaal – last van kunt hebben. Het goede nieuws is dat je de last die je ervaart ook weer kunt verminderen. En samen reflecteren is dan een effectieve manier om dat te doen.

Mijn aanbod:

Is samen sparren en reflecteren over je manier van coachen en je coach-praktijk wat je zoekt ? Mijn supervisie is gebaseerd op  inzichten en toepassingen uit de neurowetenschap. is dat wat je wil?  Maak dan een afspraak met me voor een supervisie-traject. Ik heb dit voorjaar nog ruimte voor enkele 1:1 trajecten. Ook start er in mei een nieuwe groep voor het korte programma “Veerkracht in Eigen Hand“.