Hoe jong van lichaam en brein ben jij? Ben je fysiek fit en brein-fit?

Mijn sportschool werkt met een app waarmee ze de biologische leeftijd van het lichaam kunnen meten. De biologische leeftijd geeft aan hoe fit en vitaal iemand fysiek is en is dus niet hetzelfde als de kalenderleeftijd vanaf geboorte.  Ik was natuurlijk blij toen deze app aangaf dat ik fysiek vitaler ben dan mijn kalenderleeftijd. Maar ook kon ik op deze app zien dat, toen ik een tijdje niet had gesport vanwege ziekte,  mijn biologische leeftijd dan snel verouderde.

In tegenstelling tot de kalenderleeftijd zijn de biologische leeftijd en ook de “hersenleeftijd” dynamische getallen. Ze geven aanwijzingen over onze gezondheid op de lange termijn. Daarmee kunnen gezondheidsrisico’s en toekomstige ziekten beter worden ingeschat dan met een geboortedatum.

Wat doortelt bij het ouder worden is hoe veerkrachtig je fysiek en mentaal bent;  hoe veerkrachtig de samenwerking verloopt tussen je brein en lichaam. Dat vertelt het getal van je geboortedatum niet.

Volgens de onderzoekers van dit breinonderzoek zijn steeds meer mensen geïnteresseerd in hun werkelijke verouderingspercentage. Die informatie kan je immers adviezen geven over je levensstijl en wat je het beste kunt doen om gezondheid en welzijn te verbeteren.

Ik ben benieuwd hoe lang het nog duurt voordat er gepersonaliseerde kaarten van hersenveroudering beschikbaar zijn (bijvoorbeeld op de sportschool, maar ook voor toepassingen door bijvoorbeeld lifestyle coaches en coaches voor ouderen). Dit kan in de toekomst best interessant zijn voor allerlei verschillende gezondheidsbehoeften en -doelen.

Als je dit soort metingen interessant vindt, lees dan verder op de pagina over de Neurozone veerkracht index: deze toepassing voor het meten van veerkracht is wetenschappelijk gevalideerd. Neurozone coaches en consultants zetten deze analyses steeds meer in bij de begeleiding van individuen, teams en organisaties.

Leeftijd is slechts een getal, liefde is eeuwig ❤

Ben je geïnteresseerd in  dit onderwerp? Plan dan een zoom-sessie: https://calendly.com/sonja-vlaar/. Dan bespreken we wat ik eventueel voor je kan betekenen als coach, spreker of supervisor. Wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrieven: http://eepurl.com/gy2wxH .