Een situatie met een ex-collega is me goed bijgebleven. In onze email communicatie was een misverstand ontstaan, iets wat gemakkelijk gebeurd in een schriftelijke dialoog. Ik had geschreven: “sorry, dat het zo heeft uitgepakt”.

Tot mijn verbazing mailde hij in zijn reply dat hij blij was dat ik de schuld op me nam. Maar mijn sorry had ik zo niet bedoeld! Ik was op geen enkele manier erop uit om wie dan ook de schuld te geven.

Met mijn sorry bedoelde ik te zeggen dat, terwijl de intentie van ons allebei positief was en we allebei naar een oplossing zochten, het me speet dat we samen in zo’n lastige situatie terecht waren gekomen en dat de oplossing nu niet door ons kon worden geboden. Sindsdien gebruik ik het woord sorry niet meer zo snel.

Dit heb ervan geleerd: 

Als je heel gemakkelijk en vaak sorry zegt, en als dat misschien zelfs een gewoonte van je  is geworden , dan gaat je energie lekken. Ik weet dat je dit zult begrijpt als dit op jou van toepassing is. En als dat zo is, dan heb ik een tip voor je:

Verontschuldig je niet en zeg niet automatisch “sorry”. Het is gewoon okay om geen sorry te zeggen. Probeer het eens om een week lang geen enkele keer sorry te zeggen. 

Wat je wél kunt doen

In plaats daarvan zeg je het volgende:

  • “ Dank je wel dat je me eraan herinnert dat …”
  • “ dat is een goed punt. Ik zal erover nadenken”
  • “Ja, ik hoor wat je zegt”.

De impuls om sorry te zeggen ontstaat in veel gevallen los van het commentaar van je gesprekspartner. Het ontstaat meestal al veel eerder, en de oorsprong ligt in je eigen interne gesprekjes waarmee je jezelf bekritiseerd. 

Iedereen voert een voortdurende innerlijke dialoog en vaak is die onbewust.

Dat is gewoon perfect menselijk. 

Sommige mensen maken positief gebruik van die innerlijke gesprekjes en spreken zichzelf bewust motiverend toe. Zo zeg ik bijvoorbeeld wel eens hardop tegen mezelf “kom op Sonja, dit kun je best wel “ in situaties dat ik mezelf verder stretch dan mijn comfort-zone.  Hardop tegen jezelf praten kan dus heel nuttig kan zijn, mits je het bewust goed doet.

Maar vaak lukt dat nog niet en spreken we onszelf toe op een negatieve manier. Dat gebeurt als je nog onvoldoende bewust bent van je innerlijke communicatie. Zo kan het dus gebeuren dat iemand vrijwillig maar toch onbewust excuses maakt, terwijl dat helemaal niet nodig is.

Heeft je team behoefte aan een workshop over dit onderwerp? Plan dan een gratis zoom-sessie: https://calendly.com/sonja-vlaar/. Dan bespreken we wat ik eventueel voor je kan betekenen. Wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief:  http://eepurl.com/gy2wxH