In management boek “Nooit meer bang op je werk” beschrijft Jolein de Rooij openhartige verhalen van mensen die door hun angsten in moeilijkheden zijn gekomen op hun werk. Ze verzamelde meer dan 40 verhalen en doorbreekt zo het taboe van angst op het werk en laat mensen zien in #kwetsbaarheid en kracht,

Ik heb bijgedragen met een verhaal van mijn hoogbegaafde coachee, dat eerder is gepubliceerd in Intermediair. Hoogbegaafden zijn vaak intellectueel zeker en tegelijkertijd emotioneel onzeker. Dat komt doordat ze op jonge leeftijd hebben ervaren dat het niet altijd veilig is om hun ware natuur te laten zien. Om te voorkomen dat ze anderen met hun wilde ideeën en vaak intense gevoelens choqueren, hebben ze aangeleerd om die te verbergen. Uit angst te worden afgewezen besteden ze veel energie aan het voorkomen van sociale fouten. Daarvoor betalen ze op termijn dan vaak weer een hoge prijs: ze verloochenen zichzelf. Veel hoogbegaafden lijden onder een gebrek aan (h)erkenning en zelferkenning van hun vermogens. Dat leidt tot onderpresteren, faalangst en onzekerheid.

Het boek laat allerlei verhalen zien. Jolein: “sommigen liepen vast en kregen een #burnout. Anderen tobden jarenlang voort zonder er ook maar met iemand over te praten. Zij beschrijven hun strijd met hun #angst en #schaamte, evenals het moment waarop ze besloten hun psychische probleem onder ogen te zien en professionele hulp te zoeken”.

In het boek vertellen professionals over de oorzaken van angst en wat je er – globaal- aan kunt doen. Met het lezen van dit boek zal iedere medewerker en leidinggevende beseffen dat angst veelvuldig en in vele gedaanten voorkomt.

Angst helemaal uit het (werkende) leven bannen is onmogelijk. Maar met professionele begeleiding kunnen mensen ervoor zorgen dat ze zich  minder door hun angst laten leiden. Kortom: “Nooit meer bang op je werk” is een aanrader!