Name it to tame it!

Onze cultuur prijst positiviteit en positieve gevoelens meer dan het laten zien van lastige emoties. Terwijl emoties, zoals verdriet of boosheid, in zichzelf niet negatief zijn en gewoon horen bij het mens-zijn.

Dat is een van de redenen dat mensen naar een coach gaan; want coaching biedt ruimte aan de emoties die er zijn, en gaat niet voorbij aan de minder prettige gevoelens.

Iedereen heeft emoties en soms komen die onverwacht. Zo gebeurde het dat een manager die ik begeleid, ik noem haar hier Juliette, met intense emoties binnenkwam terwijl onze sessie nog moest beginnen. Was ze boos, kwaad, geïrriteerd of wat was haar emotie?

Soms zijn er voor bepaalde emoties nog geen woorden, maar vermoeden we dat het belangrijk is om naar binnen te luisteren. Eerder publiceerde ik in het Tijdschrift voor Coaching een artikel over Focusing, een methodiek voor “embodied awareness” die ik graag gebruik om de aandacht te richten op wat er in ons    lichaam gebeurt als we woorden willen geven aan emoties en gevoelens. Hieronder schijf ik over een andere methodiek die ik graag met jullie deel.

Als coach probeer je – in eerste instantie voor je eigen begrip – woorden te geven aan het activerings-niveau van de emotie van je cliënt. Want als je de emotie niet kunt duiden, dan wordt het lastiger om een proces in gang te zetten voor herkenning, erkenning en regulatie van die emotie. En als je de emotie niet ziet en benoemt dat je die gezien hebt, dan komt deze hoogstwaarschijnlijk later in het gesprek terug en staat deze de dialoog in de weg. Je hebt dit wellicht zelf ook al eens ervaren, dat iemand steeds met eenzelfde verhaal blijft komen, en pas afstand kan doen van dat verhaal nadat dat de emotie is gezien, verwoord en erkend.  Dus: name it to tame it!

Toen Juliette mijn zoom-spreekkamer binnenkwam, dacht ik eerst dat ze ‘geïrriteerd’ was. Ik had haar emotie wel gezien en geopperd dat ik dacht dat ze ‘geïrriteerd’ was. Maar ik zat ernaast, en kennelijk was ‘geïrriteerd’ niet het passende woord. Juliette gaf aan dat ‘geïrriteerd” de lading niet dekte; maar zelf kon ze de emotie van dat moment ook niet goed onder woorden brengen.

Toen ze wat rustiger was geworden, en nadat we een focusing-oefening hadden gedaan, liet ik haar een stemmingsmeter zien: de mood-meter van het Yale Center of Emotional Intelligence, Marc Brackett.  (Als je googelt op de sociale media, dan kom je afbeeldingen tegen van dit model; vanwege auteursrecht kan ik het model niet in dit blog laten zien).

Na een verkenning van de twee assen van dit model (verticaal: lage/ hoge energie en horizontaal: aangenaam/onaangenaam), gaf Juliette aan dat ze bij binnenkomst ‘razend (‘furious’) was, met een hoge score (9) op onaangenaam en ook een hoge score (9) voor energie. Volgens deze schaal krijgt “geïrriteerd” een lagere score, namelijk 7/10 voor onaangenaamheden en een 7/10 voor energie, en dat dekte voor Juliette’s beleving de emotie niet. Ze kon wel invoelen dat haar emotie “razend” veel intenser was qua onaangenaamheid en ook qua energie dan een “irritatie”. Doordat we in de coach sessie  gewoon erover konden praten, was de intensiteit van de emotie ook al afgenomen en kon Juliette zichzelf beter zien.

In een volgende sessie was de hoeveelheid cortisol die in haar lichaam circuleerde nog verder gezakt. Juliette vertelde dat ze – met behulp van de Marc Brackett schaal – een beter begrip had gekregen van haar emoties. De schaal had haar ook geholpen om emoties bij haar medewerkers te herkennen en te benoemen. De schaal van Bracket is een van de vele modellen die we gebruiken voor de groei van emotionele intelligentie.

De vraag naar coaching van emotionele skills neemt -sinds corona – alleen maar toe. Voor het begrip. herkenning en erkenning van emoties, is het van belang dat we de juiste taal, en passende woorden vinden, en in gesprekken de juiste emotie identificeren. Maar als lastige emoties zijn bedekt met een laagje valse positiviteit, dan kunnen we de mooie mensen niet zien.

Daarom: Name it to tame it!

Inschrijven/ aanmelden voor Coaching, Supervisie of een consult kan HIER.